Traian Băsescu: Mă mut în Gogol, dar nu există protecţie. Inclusiv Ponta va răspunde pentru posibile incidente

Traian Băsescu: Mă mut în Gogol, dar nu există protecţie. Inclusiv Ponta va răspunde pentru posibile incidente

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat Guvernul că este dispus să se mute în vila Gogol după 15 iunie, dar avertizează că nu sunt respectate mai multe cerinţe, precum protecţia locatarilor, şi că inclusiv premierul Ponta va răspunde pentru posibile incidente,cerând şi un birou într-un alt imobil.

Într-o scrisoare oficială, Băsescu spune că a fost anunţat de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), în administrarea căreia se află vila din strada Gogol, că lucrările de renovare au fost finalizate şi că a vizitat clădirea, unde însă a constatat că, deşi au fost depuse eforturi de îmbunătăţire a calităţăii, imobilul continuă să nu îndeplinească cerinţele impuse de lege, având deficienţe de fond care fac improprie încadrarea locuinţei în categoria reşedinţelor oficiale sau a caselor de protocol.

El arată astfel că imobilul nu dispune de spaţiu pentru un cabinet de lucru, în care are dreptul să lucreze cel puţin cu un secretar şi un consilier, nu are un salon de primire pentru vizitatori, nu beneficiază de garaj şi nici nu asigură protecţia locatarilor, respectiv protecţia fizică şi intimitatea sa şi a familiei, atât în interior, cât şi în curte, în imediata apropiere a vilei fiind un bloc cu patru etaje, ceea ce permite supravegherea cu uşurinţă, din acest bloc, a persoanelor din vilă.

"Vă atenţionez că, din acest punct de vedere, întreaga responsabilitate pentru eventuale evenimente sau incidente ce ar putea să apară în timp (violarea intimităţii, intrarea prin efracţie în curte sau în locuinţă, afectarea siguranţei mele şi a familiei mele etc) vor fi în responsabilitatea RA-APPS şi a Guvernului prin Victor Viorel Ponta, Ion Moraru (secretarul general al Guvernului-n.r.) şi Darius Vâlcov (fost ministru de Finanţe-n.r.), în calitate de semnatari ai HG 60/2015", scrie Băsescu.

Pentru rezolvarea parţială a problemelor, fostul preşedinte solicită repartizarea unui spaţiu pentru cabinet de lucru într-un alt imobil, indicând în acest sens un apartament de pe strada Mihai Eminescu, unde să fie amenajat şi salonul de primire şi două spaţii de parcare într-un garaj RA-APPS de lângă vila Gogol, urmând ca în scurt timp să fie construit un garaj pentru două maşini pe terenul aferent vilei Gogol.

El se referă şi la problema de securitate, spunând că are convingerea că, în cazul unor incidente, responsabilii pentru repartizarea locuinţei vor găsi soluţii, dar vor şi "răspunde în faţa legii".

Băsescu asigută că este dispus să semneze procesul verbal de predare-primire a vilei Gogol imediat ce ultimele lucrări din curte şi de pe acoperiş vor fi încheiate, iar porţile de acces vor fi funcţionale, dar nu mai devreme de 15 iunie ora 12.00, precizând că procesul verbal va trebui să includă observaţiile sale.

La acel moment, Băsescu va părăsi vila pe care o ocupă, temporar, la Scroviştea, depozitul unde se află obiectele casnice urmând să fie eliberat până la 30 iunie.

În luna februarie, Guvernul a decis ca vila RA-APPS din cartierul Primăverii în care a locuit până în acest an Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, să îi fie atribuită fostului preşedinte Traian Băsescu spre utilizare ca reşedinţă.

Băsescu nu s-a mutut muta însă imediat, deoarece imobilul necesita unele reparaţii şi lucrări de renovare.

Legea stabileşte că persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţi, de pază şi protecţie, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Legea mai prevede că locuinţa de protocol nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca preşedinte în funcţie.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean