Udrea, pomenită de 3 ori în REFERATUL Microsoft

Udrea, pomenită de 3 ori în REFERATUL Microsoft

Procurorii DNA care instrumenteaza "Dosarul Microsoft", Mihaela Moraru-Iorga şi Marius Cătălin Vârtic de la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, au pomenit de trei ori numele Elena Udrea  in ultimul act pe care l-au intocmit în această cauză.

Este vorba despre referatul din 21 ianuarie 2015 cu propunere de prelungire a arestului preventiv in ceea ce-i priveste pe Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", respectiv, cu propunere de inlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu fata de Nicolae Dumitru, alias "Niro", si fata de ex-ministrul Comunicatiilor Gabriel Sandu, care, pentru a scapa de arest, au decis sa colaboreze cu anchetatorii. Referatul procurorilor a fost de altfel admis de Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta suprema dispunand, vineri 23 ianuarie 2015, ca afaceristul "Niro" si fostul ministru sa fie eliberati, iar Cocos si Stefan - impotriva carora s-au indreptat declaratiile de inculpat date de Dumitru, dar mai ales de Sandu - sa ramana dupa gratii.

  Toate pomenirile legate de Elena Udrea fac trimitere la sume de bani. Prima, si cea mai intens comentata in spatiul public in ultimele zile, are legatura cu imprumutul de 3,26 milioane euro pe care Elena Udrea l-a contractat de la BRD - si despre care aceasta afirma ca ii produce insomnii -, credit preluat de Alexandru Faur, apropiat al partenerului lui Dorin Cocos, Gheorghe Stelian. A doua mentionare vizeaza o asa-zisa omisiune a Elenei Udrea de a include in declaratia de avere mai multe sume de bani cu care Dorin Cocos - la acea vreme, sotul Elenei Udrea - si-a imprumutat propria firma, Euro Hotels International. In fine, cea de-a treia pomenire a numelui Elena Udrea are in prim-plan o firma infiintata de aceasta impreuna cu Dorin Cocos si cu Nicolae Dumitru, societate fata de care procurorii isi manifesta unele suspiciuni, legate de anumite transferuri de bani. 

Iată cele trei pasaje din referatul DNA cu propunere de prelungire/ inlocuire a masurii arestului preventiv, in care este mentionata Elena Udrea:

 1. Creditul de la BRD preluat de Alexandru Faur, omul lui "Stelu" si partenerul lui Cocos

 La punctul din referat in care sunt descrise faptele retinute in sarcina lui Dorin Cocos - unde sunt coroborate probe testimoniale cu inscrisuri constand in extrase de cont ridicate cu prilejul perchezitiilor, care arata ca la omul de afaceri ar fi ajuns circa 9 milioane euro in schimbul interventiilor promise unor persoane interesate de obtinerea contractelor pentru licentele "Microsoft" -, DNA aminteste de creditul contractat de Elena Udrea de la BRD si preluat de Alexandru Faur, apropiat al partenerului lui Dorin Cocos, Gheorghe Stelian. Interesant este ca procurorii de caz sugereaza o posibila legatura intre creditul Elenei Udrea preluat de Alexandru Faur, si o suma de 2,5 milioane euro transferata din contul din Elvetia al lui Dinu Pescariu, catre Gheorghe Stelian, zis "Steli", omul lui Cocos si apropiatul lui Faur:

"Din verificarea extraselor de cont rezulta ca, in luna mai 2012, Pescariu Dinu Mihail a efectuat o plata in suma de 2.500.000 euro catre Stelian Gheorghe, persoana implicata in proiecte imobiliare impreuna cu Dorin Cocos. In cursul anului 2010, Faur Alexandru, persoana din anturajul lui Gheorghe Stelian, a preluat creanta aferenta creditului de 3,26 milioane euro contractat de Udrea Elena-Gabriela la BRD-Grup Societe Generale SA".

2. Procurorilor li se pare suspect ca banii cu care Cocos si-a imprumutat propria firma nu se regasesc in declaratia sotiei Elena Udrea: "Raportat la cuantumul sumelor, apreciem ca nu poate fi vorba de o simpla omisiune"

 In continuarea referatului, cei doi procurori de caz prezinta o insiruire de operatiuni de creditare efectuate de Dorin Cocos, acuzat in acest dosar de trafic de influenta si spalare a banilor. Este vorba despre 19 "contracte de imprumut" incheiate intre Dorin Cocos, in calitate de imprumutator, si firma acestuia, Euro Hotels International Co SRL, in calitate de imprumutat. Potrivit DNA, sumele au fost acordate in intervalul 8 septembrie – 9 decembrie 2009, in transe de 30.000-40.000 lei, fiecare astfel de "contract de credit" fiind insotit de mentiunea "acordat pe o perioada de 11 luni". Dupa listarea celor 19 "contracte de imprumut" (cu o valoare cumulata de 664.500 lei), procurorii DNA consemneaza ca sumele de bani nu se regasesc in declaratia Elenei Udrea, apreciind ca nu poate fi vorba despre o simpla scapare:

"Aceste sume de bani nu sunt mentionate in declaratiile depuse de sotia inculpatului (n.r. - Dorin Cocos) in perioada de referinta. Raportat la cuantumul sumelor, apreciem ca nu poate fi vorba de o simpla omisiune".

3. Elena Udrea, cofondatoare si asociata intr-un SRL alaturi de Cocos si de "Niro". DNA: "Urmeaza a se verifica si transferurile de bani catre aceasta societate"

 In fine, cea de-a treia si ultima mentionare a numelui Elena Udrea se afla la pagina 35 din referat. Fosta sotie a lui Dorin Cocos apare, alaturi de o anume Clitemnestra Volschi-Gadea, implicata in activitatea unei societati intrate, alaturi de multe alte firme si Off-Shore-uri, in vizorul DNA. Este vorba despre New Global Investments SRL, infiintata in 2006, societate fondata de Nicolae Dumitru, actionar cu 50%, si de sotii Dorin Cocos si Elena Udrea, cu cote egale, 25% fiecare. Procurorii isi exprima suspiciunea cu privire la acest SRL, sustinand ca transferurile de bani efectuate catre societate urmeaza a fi verificate:

"New Global Investments a fost infiintata in vara anului 2006 si i-a avut ca fondatori pe Elena Udrea (25%), Dorin Cocos (25%) si NIRO 95 Impex (50%, firma controlata de Nicolae Dumitru – Niro). Conform mentiunilor din Monitorul Oficial, la sedinta din 16 august 2006 a firmei New Global Investments SRL, Elena Udrea si Clitemnestra au fost implicate in activitatea acestei societati. Urmeaza a se verifica si transferurile de bani catre aceasta societate".

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom