VREMEA SCHIMBĂRII/10 solicitări HARD pentru Iohannis de la SOCIETATEA CIVILĂ

VREMEA SCHIMBĂRII/10 solicitări HARD pentru Iohannis de la SOCIETATEA CIVILĂ

Mai multe ONG-uri ii cer lui Iohannis 10 masuri urgente: inlocuirea lui Ciorbea (Avocatul Poporului), alegeri locale in doua tururi, dizolvarea comisiilor de control SRI si SIE. 

Expert-Forum (Efor), Centrul Roman pentru Politicei Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) si Asociația Pro Infrastructură (API) tansmit o scrisoare presedintelui Iohannis in care subliniaza un set de zece măsuri fezabile şi neutre politic, ce pot fi adoptate până la finalul anului şi care răspund direct agendei celor care au ieşit în stradă să ceară o mai bună guvernare.

"Pentru preşedintele Iohannis

1. Desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015.

Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dv aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie.
Pentru Parlament și premierul nou investit

2. Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.

3. Anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.

CCR a declarat măsura neconstituţională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situaţia în ordine, plasându-se astfel în afara legii. Termen: 1 decembrie.

4. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.

5. Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public. Termen: 1 decembrie.

6. Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.

7. Respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. Termen: 1 decembrie.

8. Întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.

9. Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).

De asemenea, şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși și noii şefi numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii. Termen: 1 decembrie.

10. Premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătății și educației la un loc), precum și la continuarea procesului de profesionalizare și depolitizare a managamentului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie.

Propunem Președinției stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanților societății civile la consultările convocate pentru data de 6 noiembrie sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

ExpertForum (EFOR)
Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)
Grupul pentru Dialog Social (GDS)
Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN)
Asociația Pro Infrastructură"

FDSC: Consultarea manifestanţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale este binevenită

Si ONG-ul FDSC si-a exprimat pozitia fata de consultarile anuntate de presedintele Iohannis cu societatea civila. FDSC sustine intr-un comunicat ca ONG-urile trebuie să se implice în consultări doar prin verificarea respectării unor criterii esențiale de către candidații propuși: integritate şi transparenţă; eficiență și credibilitate în demersurile asumate pentru eliminarea corupției de la toate nivelurile sistemului public; concreteţe şi determinare în măsurile propuse cu privire la reforma clasei politice în timpul mandatului său.

Comunicatul FDSC:

Manifestațiile civice din România reprezintă mult mai mult decât societatea civilă organizată în ONGuri şi, în acest context, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile salută consultarea manifestanților și a organizațiilor neguvernamentale în procesul de numire a noului premier.

Astăzi, Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat includerea reprezentanţilor manifestanţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale în consultările pentru numirea noului prim-ministru al României. Este un moment important pentru transformarea glasului societăţii civile în principii de guvernare şi demersuri clare care garantează buna funcţionare a statului de drept în România. Salutăm această iniţiativă şi o considerăm un demers bun pentru democraţie.

Credem că organizațiile neguvernamentale trebuie să se implice în consultări doar prin verificarea respectării unor criterii esențiale de către candidații propuși:
- integritate şi transparenţă;
- eficiență și credibilitate în demersurile asumate pentru eliminarea corupției de la toate nivelurile sistemului public;
- concreteţe şi determinare în măsurile propuse cu privire la reforma clasei politice în timpul mandatului său.

Încurajăm organizațiile neguvernamentale să participe la consultări prin intermediul principalelelor coaliții şi reţele de ONGuri, active în domeniile lor şi cu o contribuţie relevanţă pentru anticorupție, transparenţă şi bună guvernare.

Considerăm că această consultare este doar primul pas într-un proces serios de reformă a relaţiilor dintre societate şi stat care pune în centru respectul faţă de cetăţean.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”