ZECE modificări aduse marți Codului Fiscal

ZECE modificări aduse marți Codului Fiscal

In monitorul oficial de marti a fost publicata OUG nr. 50/2015 ce modifica Noul Cod fiscal. Sunt adoptate masuri asteptate de oamenii de afaceri, mai ales de catre proprietarii de companii mici si mijlocii.ei mediul de afaceri cum ar fi reducerea cotei de impozit la 5% pentru impozitul pe dividend, sau majorarea plafonului pentru aplicarea impozitului pe microintreprinderi la 100.000 Eur, aplicabile chiar de la 01.01.2016. Desigur sunt si alte modificari importante Codului de procedura ficala. Ordonanta modifica si alte prevederi normative din noul Cod fiscal, fiind afectate nu mai putin de 45 de articole.

Consultati aici actul normativ!

Iata mai jos cele 10 modificari majore:

1. Incepand cu 01 ianuarie 2016, impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%.

Aceasta cota redusa se aplica pentru toate dividendele distribuite acestor persoane fizice, incepand cu 01 ianuarie 2016, indiferent in ce exercitiu financiar s-a realizat profitul ce se distribuie.

Foarte important: daca persoana fizica ce incaseaza dividendul in anul 2016 realizeaza si alte venituri supuse contributiei de sanatate, cum ar fi venituri din salarii, din chirii, din activitati independente, in perioada fiscala a distribuirii dividendului, nu se plateste contributie de sanatate de 5,5% pentru aceste dividende. ( nu s-a abrogat art. 176 alin. (7) din noul Cod fiscal).

2. Si dividendele platite unei alte persoane juridice sunt supuse aceleasi cote de impozit pe dividend de 5% incepand cu 01 ianuarie 2016.

Desigur, aceasta cota se aplica numai daca nu se beneficiaza de scutirea de impozit pe dividend.

Se pastreaza si in anul 2016 scutirea de impozit pe dividend pentru dividendele platite de la o societate la o alta societate daca persoana juridica ce incaseaza dividendul detine mai mult de 10% din capitalul platitorului de dividend pe o perioada mai mare de 1 an, analizata la data platii dividendului.

3. Plafonul cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderii se majoreaza la 100.000 euro, iar impozitul se aplica diferentiat, raportat la numarul de salariati ai societatii tip microintreprindere.

     Incepand cu 01 ianuarie 2016, impozitul pe venitul microintreprinderii se aplica astfel, astfel:
a) 1 % pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b) 2 % pentru microintreprinderile care au un salariat;
c) 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati.
 
Nota: daca pe parcursul unui trimestru, salariatii parasesc microintreprinderea, conditia de pastrare a aceluiasi nivel de impozitare este efectuarea unei angajari pana la finele trimestrului respectiv.
De retinut: daca microintreprinderea realizeaza venituri din consultanta si management a caror pondere depaseste 20%, devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul urmator.

4. Pentru livrarea apei potabile si a apei folosite la irigatii, se va utiliza o cota de TVA redusa la 9%.

 Aceasta cota redusa de TVA trebuie privita in contextul faptului ca alimentarea cu apa a localitatii este considerata un serviciu din cadrul serviciilor de utilitati publice. Practic, cota de 9% nu se va aplica pentru toate serviciile de alimentatie cu apa si canalizare.

5. Persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere platesc (indiferent de situatia personala, respectiv asigurat/neasigurat sau salariat/nesalariat) contributia individuala la asigurarile sociale pensii in procent de 10,5%
 
Asta pe pe langa impozitul pe venit in procent de 16% si contributia individuala la asigurarile de sanatate in procent de 5,5%.

Aceasta plata de pensii nu asigura insa stagiul integral de cotizare, iar - daca persoana fizica doreste sa iasa la pensie avand stagiul intreg de cotizare - poate sa plateasca optional si contributia de 15,8%, contributia angajatorului la pensii.

Ordonanta specifica mai exact ca optiunea persoanei fizice pentru plata contributiei integrale la pensii ¬ in procent cumulat 26,3% - trebuie sa se exercite pana cel mai tarziu la data de 31 ianuarie. Se retine si plafonul maximal al bazei de calcul pentru contributia la pensii de 5 x salariu mediu pe economie.

Desigur, fiind o declaratie depusa la inceputul anului, nu putem cunoaste cu exactitate nivelul venitului realizat efectiv. Astfel, valoarea minima declarata pentru impunere este cel putin 35% din salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului. 

6.  Pana la 31 martie 2016, persoanele fizice ce au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta la data de 31 decembrie 2015, au obligatia sa depuna declaratii la Directia de specialitate locala.

Retinem ca nu toate persoanele fizice au obligatia sa depuna aceasta declaratie, ci numai cele care considera ca folosesc aceste cladiri in activitati economice.

Probabil, prin normele de aplicare vor fi detaliate criteriile in functie de care se apreciaza calitatea cladirilor in care se afla sedii de societati sau sediile de activitate ale persoanelor fizice autorizate.

Foarte important: de asemenea, si societatile ce detin in proprietate o constructie la data de 31 decembrie 2015. au obligatia sa depuna o declaratie cu impunerea cladirilor pana la acelasi termen.

7. Cetatenii romani cu domiciliul in tara, ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt co-asigurati sau scutiti prin efectul legii de plata contributiei de sanatate, au obligatia ca incepand cu data de 01 ianuarie 2016 - sa achite contributia de sanatate, calculata in procentul de 5,5% din salariul minim pe economie valabil la momentul platii.

Se detaliaza mai exact situatia romanilor ce lucreaza in strainatate si isi pastreaza domiciliul in tara, implicit avand rezidenta fiscala in Romania.

Daca aceasta categorie de persoane detine o asigurare de boala si maternitate - eliberata de un alt stat membru UE, din Spatiul economic european sau Confederatia elvetiana, sau de un alt stat cu care Romania are recunoscute acordurile de securitate sociala - aceste categorii de persoane nu au calitate de contribuabil la sistemul de sanatate romanesc.

8. Sunt scutite de la aplicarea impozitului pe profit si veniturile realizate de gradinite si scoli in sistemul preuniversitar privat,comparativ doar cu universitatile private, asa cum le regaseam reglementate in Codul fiscal.

9. Se adopta un impozit distinct datorat Consiliului local pentru remorcile si semiremorcile si care functioneaza independent.

Acesta creste progresiv de la suma de 9 lei - pentru remorca cu capacitate de pana la 1 tona - pana la suma de 64 lei pentru capacitatea de peste 5 tone.

10. Se pastreaza impozitul pe spectacole in procent de 2% datorat bugetului local pentru spectacole de teatru, balet, opera, spectacole de circ sau competitii sportive. Pentru restul activitatilor artistice se aplica o cota de 5%. (Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?