Afacerea Neymar: Parchetul cere trimiterea clubului FC Barcelona în fața unui tribunal

Afacerea Neymar: Parchetul cere trimiterea clubului FC Barcelona în fața unui tribunal

Parchetul a cerut judecătorului care anchetează transferul fotbalistului brazilian Neymar să trimită în fața unui tribunal clubul spaniol FC Barcelona și pe fostul său președinte Sandro Rosell, mai ales pentru presupuse delicte fiscale, informează AFP.

Procurorul Audienței Naționale, jurisdicție specializată în dosarele complexe, Jose Perals Calleja, a estimat că este posibil ca Rosell să se fi făcut vinovat de două delicte fiscale, asemenea clubului, precum și de un delict "social" în legătură cu recrutarea vedetei braziliene în 2013.

Parchetul consideră că există indicii că transferul lui Neymar a costat mai mult decât cele 57 de milioane de euro notificate fiscului și trecute în conturile clubului în 2012-2013.

"În total, fără a lua în calcul două plăți condiționale (depinzând de obiective sportive — n. red.), costul achiziției jucătorului este estimat la minimum 82.743.485 de euro", scrie procurorul, care stabilește o listă a diferitelor contracte care, potrivit lui, au servit montajului financiar al transferului.

În consecință, Barca nu ar fi plătit impozite de circa 12 milioane de euro, ceea ce ar stabili costul real al venirii lui Neymar la 94,9 milioane de euro, potrivit unui tabel recapitulativ adăugat avizului parchetului.

Atunci când a compărut în fața judecătorului, în iulie 2014, Sandro Rosell, care a demisionat de la conducerea clubului acum un an, a reafirmat că operațiunea a costat 57 de milioane de euro, dintre care 17 milioane plătite lui Santos și 40 de milioane firmei N&N, aparținând tatălui lui Neymar.

Parchetul a cerut și începerea anchetei privindu-l pe Josep Maria Bartomeu, fosta mână dreaptă a lui Rosell și urmaș al acestuia la șefia clubului. Parchetul a cerut inculparea clubului și a actualului președinte pentru un presupus delict fiscal relativ la exercițiul 2014, ce ar fi putut ajunge la 2,8 milioane de euro.

De când a devenit președinte al clubului în ianuarie 2014, Bartomeu a încercat să liniștească spiritele, dezvăluind că Barca a plătit contracte anexe în afară de cele 57 de milioane evocate inițial, pentru un total de 86,2 milioane de euro. Câteva săptămâni mai târziu, Barca a anunțat că a vărsat o "regularizare voluntară" de 13,5 milioane de euro fiscului spaniol. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”