Fotbal: Cote d'Ivoire, noua campioană a Africii

Fotbal: Cote d'Ivoire, noua campioană a Africii

Selecționata Cote d'Ivoire este noua campioană a Africii la fotbal, după ce a învins formația Ghanei cu scorul de 9-8, la loviturile de departajare (0-0 după prelungiri), duminică, la Bata, în finala Cupei Africii pe Națiuni 2015, competiție găzduită de Guineea Ecuatorială.

Pentru ivorieni acesta este al doilea titlu obținut pe Continentul Negru, după cel adjudecat în 1992, tot în fața Ghanei (11-10 la penalty-uri).

În fața a circa 40.000 de spectatori, pentru ivorieni au marcat Aurier, Doumbia, Yaya Touré, Salomon Kalou, Kolo Touré, Wilfried Kanon (ex-Gloria Bistrița), Bailly, Serey Die și portarul Barry, în timp ce pentru ghanezi au transformat Wakaso, J. Ayew, A. Ayew, Jonathan Mensah, Agyemang Badu, Afful, Baba și Boye. Au ratat Bony și Junior Tallo, de la ''Elefanți'', Acquah, Acheampong și portarul Razak, de la ''Black Stars''. În total s-au executat 22 de lovituri din punctul de pedeapsă, după ce ivorienii le-au ratat pe primele două.

Eroul meciului a fost portarul Copa Barry, care a transformat lovitura decisivă, după ce apărase două șuturi anterior. El a acuzat crampe musculare de la a cincea serie de șuturi din punctul fatidic.

Meciul a fost unul în general anost, între două echipe fără imaginație, dar ghanezii au avut două bare, prin Atsu (23) și A. Ayew (36).

Francezul Herve Renard a reușit performanța de a devenit primul antrenor care câștigă Cupa Africii pe Națiuni cu două echipe diferite, după titlul luat în 2012 cu Zambia, la 11 metri, în fața Cote d'Ivoire. Ivorienii au mai pierdut o finală la penalty-uri, în 2006.

Ghana a jucat a noua sa finală în competiție, un record. Echipa ''Black Stars'' a cucerit titlul în 1963, 1965, 1978 și 1982, pierzând finalele din 1968, 1970, 1992, 2010 și 2015.

Au evoluat echipele:

Cote d'Ivoire: Barry — Aurier, Bailly, Kolo Touré, Kanon — Gradel (Doumbia, 67), Serey Die, Yaya Touré, Tiéné (S. Kalou, 116) — Bony, Gervinho (Junior Tallo, 120+1). Selecționer: Hervé Renard.

Ghana: Razak — Afful, Boye, Jon. Mensah, Baba — Atsu (Acheampong, 116), Wakaso, Acquah, A. Ayew — Gyan (Agyemang Badu, 120+1), Appiah (Jordan Ayew, 99). Selecționer: Avram Grant.

Arbitru: B. Gassama (Gambia)

În finala mică, jucată sâmbătă, RD Congo a dispus cu 4-2 de Guineea Ecuatorială, tot după loviturile de departajare (0-0 la finalul prelungirilor). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

5 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…