Ciclism - Giro: Polanc, primul în etapa a 5-a; Contador, în roz, iar Țvetcov între remarcați

Ciclism - Giro: Polanc, primul în etapa a 5-a; Contador, în roz, iar Țvetcov între remarcați

Slovenul Jan Polanc (Lampre) a trecut primul linia de sosire în etapa a 5-a a Turului ciclist al Italiei, miercuri, în vârful Abetone, unde spaniolul Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) a preluat tricoul roz, unul dintre remarcații zilei fiind și primul român înscris în Giro, Serghei Țvetcov (Androni), care a participat, cu rezultate notabile, la o evadare de peste 100 km.

De altfel, tânărul Polanc a făcut parte din evadarea, care s-a dovedit, astfel, câștigătoare, el rezistând pe lunga cățărare de final, cu timpul de 4h09'18", după 152 km între La Spezia și Abetone. Un coleg de fugă, francezul Sylvain Chavanel (IAM), a sosit al doilea, la 1'32", urmat de italianul Fabio Aru și de spaniolul Alberto Contador, acesta, inițiatorul ultimei acțiuni de prindere a fugarilor, fiind răsplătit la final cu tricoul roz de lider al clasamentului general.

După două zile extrem de solicitante, în care echipele care își dispută întâietatea pentru liderii lor, în special Tinkoff-Saxo (Alberto Contador) și Astana (Fabio Aru), o acțiune bine cântărită din debut avea sorți de izbândă. Astfel, la puțin timp după startul de la La Spezia, românul Serghei Țvetcov (Androni) s-a alăturat francezilor Sylvain Chavanel (IAM) și Axel Domont (AG2R La Mondiale), elvețianului Silvain Dillier (BMC) și slovenului Jan Polanc (Lampre), care s-au așternut temeinic la drum, mărindu-și avansul constant, până la peste 11 minute dincolo de jumătatea traseului.

Mai mult, rutierul român, născut la Chișinău, dar naturalizat în 2013, a fost unul dintre animatorii temerarei acțiuni, adjudecându-și, grație poziției de frunte în micul grup, sprinturile intermediare cu premii de la Barga și Bagni di Lucca, cei cinci prezentându-se, practic, cu șanse egale, fiecare cu atuul său, la poalele Abetone, vârful de 1.368 m unde s-a disputat prima sosire în cățărare a ediției 98 a Giro.

Însă, cei peste 100 km de efort în micul grup, perspectiva celor 17 km de munte de final, care l-au marcat, probabil, psihic, pe un debutant într-un mare tur, au săpat rezervele de voință ale lui Țvetcov, care a cedat, în cele din urmă, fiind prins de avangarda plutonului fruntaș cu numai 5,5 km înainte de sosire. Oricum, experiența acestei zile poate însemna mult pentru viitorul carierei sale.

În clasamentul general Alberto Contador este acum, așadar, lider, având un avans minim, de numai 2 secunde față de Aru, în timp ce locul 3 este ocupat de australianul Richie Porte (Sky), la 20 secunde.

În urma comportării din etapa de miercuri, Țvetcov a urcat 81 de locuri în clasament, fiind acum pe 96 (după ce cu o zi în urmă era pe 177), la 55'13", în timp ce celălalt român prezent în pluton, Eduard Grosu, sosit cu ultimul grup, la aproape 20 de minute de câștigător, se menține pe locul 182, acum la 1h08'39". În cursă au mai rămas 190 de cicliști.

Etapa a 6-a, de joi, se va desfășura între Montecatini Terme și Castiglione della Pescaia, 183 km, pe un traseu puțin vălurit, fără dificultățile din zilele precedente.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia