Cum au ajuns Atletico şi Liverpool să conducă primele două campionate din Europa. Programul ultimelor etape

Cum au ajuns Atletico şi Liverpool să conducă primele două campionate din Europa. Programul ultimelor etape

Din actualul sezon al primei ligi din Spania au mai rămas cinci etape, iar Atletico e lider, cu 82 de puncte, trei peste Real şi patru mai mult decât FC Barcelona. În Premier League, cu patru runde înainte de finiş, Liverpool le devansează pe Chelsea şi Manchester City, cu două, respectiv şapte puncte (echipa lui Pantilimon are de disputat şi două restanţe).

Rupe Atletico „dictatura“ Real- Barça?

La începutul sezonului, fanii lui Atletico ar fi văzut drept un rezultat pozitiv clasarea favoriţilor, pe 18 mai, la finalul campionatului, pe locul 3, după Barcelona şi Real. Ar fi fost ceva normal, păstrarea poziţiei pe care favoriţii au ocupat-o la finalul sezonului trecut. În aprilie, realitatea este alta. Echipa „a doua“ a Madridului mai are de jucat doar patru „finale“ pentru primul trofeu de campioană după 24 de ani. Şi e prima care, după 10 ani de la succesul Valenciei, poate rupe dictatura Real-Barcelona.

Deşi au mai rămas cinci etape, dacă Atletico le va câştiga pe primele patru, atunci ultimul meci, cu FC Barcelona, nici n-ar mai conta. De ce? Pentru că, în scenariul în care şi Real, şi Barcelona şi-ar câştiga toate meciurile până în ultima etapă, atunci s-ar păstra actuala diferenţă, iar Atletico ar fi campioană. Ar avea trei puncte avans de Real, faţă de care are avantajul meciurilor directe (1-0 în deplasare şi 2-2 pe teren propriu), primul criteriu de departajare, în cazul egalităţii de puncte, şi ar putea chiar să piardă pe „Camp Nou“.

Dintre jucătorii de bază ai lui Atletico Madrid, care au ridicat trofeul Ligii Europa la Bucureşti, în mai 2012, doar Falcao (în maieu) a plecat, la Monaco. FOTO: Răzvan Păsărică

Echipa „născută“ la Bucureşti

Din gruparea care cucerea trofeul european la Bucureşti, nu mai puţin de 12 fotbalişti se regăsesc şi în prezent sub bagheta lui Simeone: Courtois, Miranda, Juanfran, Filipe Luis, Godin, Gabi, Arda, Diego, Koke, M. Suarez, Tiago şi Adrian.

A plecat doar Falcao, transferat vara trecută la AS Monaco, iar în „11“-le de bază şi-au făcut loc fostul atacant al Barcelonei, David Villa, plus Diego Costa, noua senzaţie a fotbalului spaniol.

SPANIA

Clasament

1.Atletico Madrid 33 82 pct.

2.Real Madrid 33 79

3. FC Barcelona 33 78

Cu cine mai joacă

Atletico Madrid

Elche (a)

Valencia (d)

Levante (d)

Malaga (a)

Barcelona (d)

Real Madrid

Osasuna (a)

Valencia (a)

Valladolid (d)

Celta Vigo (d)

Espanyol (a)

FC Barcelona

Ath. Bilbao (a)

Villarreal (d)

Getafe (a)

Elche (d)

Atletico (a)

Forţa lui Liverpool: ofensiva condusă de Luis Suarez (în dreapta) plus Gerrard (al doilea din stânga). FOTO: Reuters

Liverpool, revanşa post-Ferguson

Timp de 26 de ani, cât a durat „era“ Ferguson la Manchester United, Liverpool a câştigat două titluri. Iar „diavolii“ lui Sir Alex 13! În vară, scoţianul s-a retras. De inevitabilul picaj al lui United au profitat City şi Chelsea, dar mai ales marea rivală, Liverpool.

O echipă revoluţionată de nord-irlandezul Brendan Rodgers (41 de ani), adus în iunie 2012 de la Swansea. Sezonul trecut, primul pe banca lui Liverpool, a încheiat pe 7. Acum, cu patru etape înainte de final, „cormoranii“ sunt favoriţi la titlu. La începutul sezonului, fanii lui Liverpool s-ar fi declarat supersatisfăcuţi de un loc 4, adică o prezenţă în preliminariile Ligii Campionilor. Titlul era o himeră.

„Cea mai bună apărare e atacul“ e principiul după care se ghidează Rodgers, dovadă că primii doi golgheteri din Anglia, din acest moment, sunt Suarez (29 de goluri) şi Sturridge (20). Iar după victoria cu City de duminică (3-2), Liverpool a devenit cea mai ofensivă grupare a „cormoranilor“, în 99 de ani pe prima scenă, ajungând la 93 de goluri.

„Trebuie să continuăm pe acest drum. Putem rezista presiunii“, a promis Brendan Rodgers. Dacă îşi câştigă toate cele patru meciuri, Liverpool e campioană, însă ar putea obţine titlul chiar şi cu un egal cu Chelsea, dacă City nu face maximum de puncte în cele şase meciuri pe care le are de jucat.

Totuşi, dacă Chelsea bate tot până la final, incluzând şi meciul de pe „Anfield“, atunci Mourinho e iar campion în Anglia! Un scenariu nedorit de mulţi, mai ales de fanii lui Liverpool şi City. „Cred că fotbalul cel mai atractiv, cel în care marchezi multe goluri, ar trebui răsplătit. Echipele mari ar trebui să joace ca nişte echipe mari“, a „înţepat“ Manuel Pellegrini, antrenorul lui City.

În Anglia, primul criteriu de departajare în caz de egalitate de puncte este golaverajul.

Antrenorul Brendan Rodgers (stânga) ar putea să-l ajute pe legendarul căpitan al lui Liverpool, Steven Gerrard (33 de ani), să-şi îndeplinească visul. „Stevie G“ are 16 ani alături de prima echipă a „cormoranilor“, o Ligă a Campionilor în palmares, dar încă niciun titlu. FOTO: Reuters

Anglia

Clasament

1.Liverpool 34 (+52) 77pct.

2.Chelsea 34 (+42) 75

3.Manchester City 32 (+54) 70

Cu cine mai joacă

Liverpool

Norwich (d)

Chelsea (a)

Crystal Palace (d)

Newcastle (a)

Manchester City

Sunderland (a)

West Brom (a)

Crystal Palace (d)

Everton (d)

Aston Villa (a)

West Ham (a)

Chelsea

Sunderland (a)

Liverpool (d)

Norwich (a)

Cardiff (d)

Deja campioane în Europa

Olympiakos (Grecia)

Bayern (Germania)

Red Bull Salzburg (Austria)

Celtic (Scoţia)

Ajax (Olanda)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”