FIFA/Corupție: Luis Figo - "Ar fi o greșeală menținerea alegerilor"

FIFA/Corupție: Luis Figo - "Ar fi o greșeală menținerea alegerilor"

Portughezul Luis Figo, câștigătorul Balonului de Aur în anul 2000 și unul dintre candidații inițiali la funcția de președinte al Federației Internaționale de Fotbal, a făcut un apel către FIFA pentru amânarea alegerilor programate vineri, la Zurich, după scandalul declanșat de arestarea a șapte dintre responsabilii săi, sub acuzația de corupție.

"Cei care iubesc fotbalul, ca mine, văd această zi de 27 mai ca pe una dintre cele mai rele din istoria FIFA", a scris Figo pe contul său Facebook, la o săptămână după ce și-a anunțat retragerea din cursa pentru președinția FIFA.

"Repet ceea ce am spus deja săptămâna trecută: ce este prevăzut vineri, la Zurich, nu este o alegere. Există de acum de mulți oameni care gândesc la mine. Ar fi o greșeală menținerea alegerilor", consideră fostul star al fotbalului portughez.

În momentul renunțării la candidatura sa, Luis Figo, care a evoluat în cursul carierei sale la FC Barcelona și Real Madrid, a precizat că "acest proces electoral este orice, dar nu o alegere. Este un plebiscit care are drept obiectiv încredințarea puterii absolute unui om, lucru la care refuz să particip".

Elvețianul Joseph Blatter, în vârstă de 79 ani, președintele în exercițiu al FIFA din 1998, vizează un al cincilea mandat la conducerea forului fotbalistic mondial cu ocazia alegerilor programate vineri, la Zurich, în care va avea un singur contracandidat, prințul iordanian Ali Bin Al Hussein, după retragerile portughezului Luis Figo și olandezului Michael Van Praag.

UEFA a solicitat, la rândul ei, amânarea pentru o perioadă de șase luni a Congresului FIFA în cadrul căruia este programată și alegerea noului președinte, "care riscă să se transforme într-o farsă". "Aceste evenimente arată faptul că corupția este profund înrădăcinată în cultura FIFA", acuză instanța fotbalistică european.

În total, nouă foști sau actuali oficiali ai FIFA și cinci parteneri ai Federației internaționale de fotbal au fost inculpați pentru corupție, înșelătorie și spălare de bani, la New York, fiind acuzați cu au primit sau distribuit peste 150 milioane de dolari începând din 1991, pentru drepturile de difuzare a turneelor internaționale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria