Patru alpiniști români atacă în Atacama cel mai înalt vulcan din lume (6.893 m)

Patru alpiniști români atacă în Atacama cel mai înalt vulcan din lume (6.893 m)

O echipă de alpiniști români condusă de veteranul Marius Gane va escalada cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m), din deșertul Atacama, informează un comunicat remis AGERPRES.

Alături de Marius Gane, expediția îi are în componență pe alpiniștii Valeriu Peneș, Cristian Falevici și Călin Tunea. Atacul vârfului Ojos del Salado este programat pentru luna decembrie.

Expediția Atacama — Chile 2015 va prilejui amplasarea pe vârful din Anzii Cordilieri a unei sculpturi metalice reprezentând o acvilă de munte, reinterpretată într-o maniera personală de către sculptorița Misha Diaconu, o apreciată și cunoscută artistă a tinerei generații. Acvila de munte este una dintre cele mai impresionante păsări răpitoare ce simbolizează curajul, dârzenia, puterea și victoria, fiind totodată un simbol național prezent pe stema României.

Vârful Ojos del Salado (Ochii de sare) face parte din celebrul circuit alpinistic "Voulcanic Seven Summits" — cei mai înalți munți vulcanici din fiecare continent — fiind totodată cel mai înalt vârf vulcanic din lume și din Chile. Alpiniștii au ales pentru această expediție ruta prin Chile, iar gradul de difilcultate al ascensiunii este considerat de nivel mediu. Ultima parte a traseului sporește gradul de dificultate și de risc al expediției, din cauza escaladării ce se face pe rocă friabilă acoperită de zăpadă și gheață, precum și traversării ghețarului situat la altitudinea de 6.300 m, cățărării la ieșirea din crater, dar și condițiilor meteo specifice, vara cu vreme însorită și uscată, cu vânt foarte puternic și continuu (100/150 km/h) și frig noaptea (-30/-35 grade Celsius), care se pot schimba foarte repede, se arată în comunicat.

"Este o expediție și cu o misiune pentru România. Ne-am propus să dăm muntelui un simbol al culturii noastre în care se regăsește curajul și aspirația către înălțimi și în felul acesta semnalăm prezența românească acolo într-un mod reprezentativ", a declarat Marius Gane, conducătorul expediției și unul dintre participanții primei expediții românești care a cucerit în 2003 vârful Everest (8.848 m).

Expediția "Atacama — Chile 2015" este realizată cu sprijinul Ruukki, unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de acoperișuri metalice din tablă tip țiglă și tablă fălțuită din lume. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...