RETROSPECTIVĂ Trăgătorii români țintesc la Rio a 16-a medalie olimpică la tir

RETROSPECTIVĂ Trăgătorii români țintesc la Rio a 16-a medalie olimpică la tir

Rezultatele înregistrate de sportivii Federația Română de Tir Sportiv în 2014 sunt considerate ''în grafic'', iar obiectivul declarat al acestui for este calificarea a patru sportivi la Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, din 2016, unde se speră în câștigarea celei de-a 16-a medalii olimpice a tirului românesc.

Sport dificil, care solicită atât psihic, cât și fizic, tirul, care a adus de-a lungul anilor mari satisfacții țării noastre, prezintă, în 2014, la jumătatea ciclului olimpic, într-o perioadă de încheiere a tranziției între două ediții ale JO, un bilanț "în grafic" — două medalii de argint (echipa de pistol liber, alcătuită din Alexandru Săucă, Ion Rareș și Vlad Săcăleanu; pistol aer comprimat pe echipe, cu aceeași componență) și două de bronz (Laura Ilie, la pușcă trei poziții, și Alexandru Săucă, pistol liber), la Campionatele Mondiale Universitare de la Al-Ain (Emiratele Arabe Unite), un loc patru la CM de juniori și un loc șapte la CM de seniori, participări notabile în alte competiții internaționale la concursuri care au inclus cele 15 probe olimpice.

De altfel, federația își propune, potrivit declarației pentru AGERPRES a antrenorului federal Constantin Țârloiu, "să califice patru sportivi la Jocurile Olimpice, din acest punct de vedere anul 2015 devenind unul foarte important, întrucât majoritatea punctelor necesare acum vor fi puse la bătaie în competițiile din cadrul calendarului internațional, ceea ce înseamnă participarea la șase concursuri de Cupă Mondială, două ediții ale Campionatelor Europene, Jocurile Europene și Campionatele Mondiale, unde obiectivul este, pentru fiecare dintre aceste competiții, clasarea în primele opt locuri, pentru ca la JO Rio-2016 să se îndeplinească speranțele unei medalii, la care șansele cele mai mare le au, potrivit valorii demonstrate, Alin Moldoveanu (pușcă), unul dintre cei doi campioni olimpici ai României la Londra-2012, dar și două sportive de reală perspectivă, Lucia Mihalache (la skeet, talere aruncate din turn) și Roxana Tudose (pușcă)".

Obiectivele înalte sunt un lucru obișnuit în tirul românesc, pentru că tradiția obligă, această disciplină fiind cea care a dat primul campion olimpic din țara noastră, pușcașul Iosif Sârbu, la JO Helsinki 1952, urmat de alți cinci medaliați cu aur la competiția supremă (Ștefan Petrescu la Melbourne 1956, Ion Dumitrescu la Roma 1960, Corneliu Ion la Moscova 1980, Sorin Babii, actualul președinte al FRTS, la Seul 1988, Alin Moldoveanu la Londra 2012), dar și patru medalii de argint și cinci de bronz.

Pentru menținerea unui asemenea ritm, tirul fiind în top cinci al disciplinelor din istoria olimpică a României, federația se împarte între menținerea unei activități susținute, deși discrete, organizând în 2014 nu mai puțin de 22 de ediții ale Campionatelor Naționale (pe probe și categorii de vârstă) și trei ediții ale Cupei României, dar și largi acțiuni de selecție, cu un impact deosebit, în anul acesta continuând, în cadrul Programului național finanțat de MTS — "Pierre de Coubertin", sub genericul ''Viitorul olimpic de aur pentru tirul sportiv'' și având drept deviză ''Țintește 10! Și la școală și la sport!".

Impactul acestei largi acțiuni de selecție a fost prezentat, pentru AGERPRES, de Sorin Matei, secretar general al FRTS: "Pentru pistol, au fost alese orașele Brașov, Arad, Alexandria și Iași, fiecare cu circa 300 de participanți, iar selecția pentru proba de pușcă s-a organizat în orașele Suceava, Oradea, Focșani și București. Au participat peste 5.000 de copii din clasele 4-8, atrași atât de acțiunea în sine, cât și de faptul că a fost vorba de arme cu fascicol luminos, laser, cum se spune, practic o combinație de joacă pentru copiii secolului XXI și descoperirea calităților și perspectivelor acestora, cât și interdicția ca la această vârstă să poată fi folosite arme, nici măcar cu alice. Îmbucurător, cred eu, este și că am găsit 1.200 de copii cu reale calități și dorință, pe care i-am și legitimat provizoriu, supunându-i atenției antrenorilor care ne-au ajutat la acțiune, dar și celor de la cluburi sportive din zonele respective".

Dincolo de rezultatele în sine, tradiția în tirul sportiv românesc înseamnă și organizarea unor competiții de reală popularitate în această lume selectă a disciplinei armelor, așa că FRTS își propune pentru anul viitor reintroducerea în calendarul internațional a Campionatelor Internaționale ale României și a Trofeului Carpați, ceea ce înseamnă o finanțare corespunzătoare și pentru aducerea poligoanelor din cadrul Complexului de Tir Sportiv la standardele regulamentare ale Federației Internaționale.

În context, nu ar trebui uitat că Poligonul "Iosif Sârbu" a găzduit, în 1955, prima ediție a Campionatelor Europene la tir sportiv, iar de atunci alte trei ediții ale Campionatului European și un concurs de Cupă Mondială, numeroase campionate balcanice, extrem de popularele în epocă Internaționale ale României și nu mai puțin atractivul Trofeu Carpați, pentru armele de vânătoare. Iar organizarea unor competiții de vârf reprezintă, în lumea de astăzi, o veritabilă investiție.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

4 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

5 ULTIMA ORĂ Priviți, 500 de soldați ruși protestează la granița cu Ucraina împotriva „condițiilor inumane”!