România întâlneşte Ungaria pentru a 24-a oară în istorie

România întâlneşte Ungaria pentru a 24-a oară în istorie

Echipa naţională a României va juca, sâmbătă, de la ora 19.00, pe Arena Naţională, cu reprezentativa Ungariei, într-un meci contând pentru etapa a doua a Grupei F a preliminariilor Campionatului European din 2016, aceasta fiind cea de-a 24-a întâlnire dintre cele două formaţii.

România şi Ungaria s-au întâlnit până acum de 23 de ori, palmaresul fiind cinci victorii pentru "tricolori", şase remize, şi 12 succese pentru maghiari. Golaverajul este 29-52.

Primul meci: 4-0 pentru Ungaria, la 4 octombrie 1931, la Budapesta, în Cupa Europei Centrale.

Ultimul meci: 3-0 pentru România, la 6 septembrie 2013, la Bucureşti, în preliminariile Cupei Mondiale din 2014.

Scor maxim: 9-0 pentru Ungaria, la 6 iunie 1948, la Budapesta, la primul meci internaţional disputat pe stadionul echipei Ujpest, "Szusza Ferenc".

Reprezentativa României a pierdut ultimul meci în faţa formaţiei similare a Ungariei, în urmă cu 33 de ani, la 13 mai 1981, cu scorul de 0-1, în preliminariile Cupei Mondiale din Spania - 1982.

De atunci, cele două echipe s-au mai întâlnit de şapte ori:

23 august 1981: România - Ungaria 0-0, preliminarii CM 1982

14 octombrie 1998: Ungaria - România 1-1, preliminariile CE 2000

5 iunie 1999: România - Ungaria 2-0, preliminariile CE 2000

2 iunie 2001: România - Ungaria, 2-0, preliminariile CM 2002

5 septembrie 2001: România - Ungaria, 2-0, preliminariile CM 2002

22 martie 2013: Ungaria - România, 2-2, preliminariile CM 2014

6 septembrie 2013: România - Ungaria, 3-0, preliminariile CM 2014

Până la succesul din vara anului 1999, România obţinuse o singură victorie în meciurile directe cu Ungaria, la 24 septembrie 1933, scor 5-1, la Bucureşti, dar oaspeţii s-au prezentat la acea partidă, disputată pe Stadionul ONEF, cu o echipă de amatori.

România a jucat până acum 652 de meciuri, bilanţul fiind următorul: 290 victorii, 163 egaluri, 199 înfrângeri.

Palmaresul lui Victor Piţurcă la echipa naţională: 94 52 22 20 158-79.

Pentru partida cu Ungaria, Victor Piţurcă a convocat 10 jucători din campionatul intern şi 13 "stranieri". Lotul complet al României pentru meciul de la Bucureşti este următorul:

Portari: Costel Pantilimon (Sunderland), Ciprian Tătăruşanu (AC Fiorentina), Silviu Lung jr. (Astra Giurgiu);

Fundaşi: Vlad Chiricheş (Tottenham Hotspur), Dorin Goian (Asteras Tripolis), Florin Gardoş (Southampton), Dragoş Grigore (FC Toulouse), Cosmin Moţi (Ludogoreţ Razgrad), Răzvan Raţ (PAOK Salonic), Srgian Luchin (Steaua Bucureşti), Iasmin Latovlevici (Steaua Bucureşti);

Mijlocaşi: Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Mihai Pintilii (Al Hilal), Gabriel Torje (Konyaspor), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Andrei Prepeliţă (Steaua Bucureşti), Cristian Tănase (Steaua Bucureşti), Alexandru Chipciu (Steaua Bucureşti), Gabriel Enache (Astra Giurgiu), Lucian Sânmărtean (Steaua Bucureşti);

Atacanţi: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Claudiu Keşeru (Steaua Bucureşti), Raul Rusescu (Steaua Bucureşti).

Convocat pentru dubla cu Ungaria şi Finlanda, însă eligibil doar pentru întâlnirea cu formaţia scandinavă din cauza eliminării din partida cu Grecia, atacantul Ciprian Marica a părăsit cantonamentul echipei naţionale din cauza unei accidentări la genunchi.

După primul meci din grupă, pierdut pe teren propriu cu Irlanda de Nord, scor 1-2, selecţionerul Atilla Pinter a fost înlocuit cu Pal Dardai, care va asigura interimatul pe banca tehnică pentru meciurile rămase de disputat în acest an.

Pentru meciul cu România, ce reprezintă debutul său oficial la echipa Ungariei, selecţionerul Pal Dardai a convocat următorul lot:

Gabor Kiraly (Fulham), Dibusz Denes (Ferencvaros), Megyeri Balazs (Olympiakos Pireu) - portari;

József Varga (Debrecen), Krisztian Simon (Ujpest), Roland Juhasz (Videoton FC), Vancza William (Sion), Zsolt Korcsmar (Greuther Furth), Tamas Kadar (DVTK), Krisztian Thomas (Varese) - fundaşi;

Akos Elek (DVTK), Adam Simon (Videoton), Kalmar Zsolt (RB Leipzig), Tozser Daniel (Watford), Zoltan Gera (Ferencvaros), Istvan Kovacs (Videoton) - mijlocaşi;

Lovrencsics Gergo (Lech Poznan), Varga Roland (ETO Gyor), Dzsudzsak Balazs (Dinamo Moscova), Gyurcso Adam (Videoton), Stieber Zoltan (Hamburger SV), Szalai Adam (Hoffenheim), Priskin Tamas (ETO Gyor), Nikolics Nemanja (Videoton) - atacanţi.

Meciul va fi condus de o brigadă din Scoţia, avându-l la centru pe William Collum. El va fi ajutat la cele două linii de William Conquer şi Graham Chambers. Asistenţi suplimentari vor fi John Beaton şi Brian Colvin, în timp ce rezervă va fi Francis Connor.

În vârstă de 35 de ani, scoţianul Collum, profesor de religie, este arbitru FIFA din 2006. El a mai arbitrat meciul CFR Cluj - Galatasaray Istanbul, scor 1-3, disputat la 7 noiembrie 2012, în Grupa H a Ligii Campionilor. De asemenea, el a arbitrat şi echipa Oţelul Galaţi în Liga Campionilor, la meciul cu FC Basel, scor 1-2, disputat în septembrie 2011. Tot în Liga Campionilor, dar în 2010, Collum a condus la centru partida CFR Cluj - AS Roma, scor 1-1.

În acest an, România mai are de disputat două partide în preliminariile Campionatului European, cu Finlanda, în deplasare la 14 octombrie, şi cu Irlanda de Nord, pe teren propriu la 14 noiembrie.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!