19 pacienți cronici care au acționat statul în justiție au obținut o decizie favorabilă în instanță

19 pacienți cronici care au acționat statul în justiție au obținut o decizie favorabilă în instanță

Cei 19 bolnavi cronici care s-au tratat cu medicamente ce nu se află pe actuala listă de compensate și gratuite își vor primi banii înapoi de la statul român, în urma deciziei de joi a Curții de Apel București, a declarat într-o conferință de presă președintele Asociației Pacienților Cronici, Cezar Irimia.

"Pacienții au acționat statul în justiție în urmă cu trei săptămâni și au obținut ieri decizia favorabilă, printr-o procedură de urgență (ordonanță prezidențială). Este vorba de pacienți pentru care actualele terapii compensate nu funcționează și cărora medicii le-au recomandat tratamente din lista de 140 evaluate în 2013, dar niciodată promulgate. (...) Din păcate, altă alternativă nu am avut. Sunt pacienți care și-au cumpărate medicația cu 8.000 de lei pe lună. Noi ne-am săturat de minciună, ipocrizie și am acționat statul în judecată. Nu suntem procesomani. Din cei 19, un număr de 18 sunt cu diferite forme de cancer și un copil cu artrită idiopatică juvenilă", a afirmat Irimia.

Irimia a precizat că din cei 7 pacienți cu boli cronice care au câștigat procesul de statul în luna iunie, trei au murit până în prezent.

El a spus că peste 1.000 de pacienți cu diferite boli cronice care nu au alternativă de tratament ar putea să acționeze statul în judecată în viitor.

"Sper să nu mai ajungem în instanță, valul următor de pacienți care va da statul în judecată va fi numeros. Avem peste 1.000 de pacienți în toată țara pe diferite boli cronice care nu au alternativă în actuale listă de medicamente compensate. Gândiți-vă să mergem cu o mie de pacienți în stradă, ar fi o tragedie și o rușine. La nivel european suntem singura țară care nu și-a reactualizat listele. Sper ca Guvernul să ia atitudine și să treacă imediat la reactualizarea listei acolo unde nu există alternativă terapeutică. Nu ne dorim toată lista, ne dorim acele molecule salvatoare de vieți", a spus Irimia.

Potrivit acestuia, ar fi vorba de cel puțin 10 molecule care ar trebui să intre pe lista de medicamente compensate și gratuite și care nu au alternativă terapeutică în România.

AGERPRES/(A, AS-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…