ActiveWatch a sesizat CNCD în cazul Ponta

ActiveWatch a sesizat CNCD în cazul Ponta

ActiveWatch a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind compararea "regimului Băsescu" cu "regimul nazist" de către premierul Victor Ponta, susţinând că un efect, chiar dacă neintenţionat, al declaraţiei este negarea implicită a Holocaustului.

  "În opinia noastră, discursul public al preşedintelui de partid şi prim-ministrului Victor Ponta, care a comparat «regimul Băsescu» cu «regimul nazist», constituie implicit o dramatică coborâre în derizoriu a crimelor nazismului. Negarea implicită - desigur neintenţionată - a Holocaustului este unul dintre efectele acestei iresponsabile intervenţii. În consecinţă, ActiveWatch consideră că este necesară o intervenţie instituţională care să evalueze cu greutatea autorităţii publice enunţul preşedintelui de partid şi prim-ministrului Victor Ponta. Acesta este motivul pentru care am decis să sesizăm CNCD", se arată în comunicatul ActiveWatch.

În plângerea înaintată CNCD, asociaţia susţine că, prin declaraţia lui Victor Ponta, "indirect, au fost minimizate crimele Holocaustului, fiind astfel supuşi unui tratament degradant membrii comunităţilor care au fost victime ale acestui fenomen".

ActiveWatch cere CNCD constatarea faptei de discriminare savârşite de prim-ministru şi sancţionarea acestuia cu amendă contravenţională.

"Din punctul nostru de vedere, discursul lui Victor Ponta intră sub incidenţa articolulului 2 (4) a OUG 137/2000 republicată, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare:
«Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrag răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale»", mai spune asociaţia.

În seara zilei de 7 septembrie, în cadrul unei intervenţii telefonice pe postul de televiziune Antena 3, Victor Ponta a făcut următoarea afirmaţie: "Nu exagerez folosind acest termen, cred că efectele asupra societăţii româneşti, lăsate de cei zece ani de regim Băsescu, sunt destul de asemătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania, şi de asta spun de debăsificarea societăţii".

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Conspirația tăcerii / Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în București și a fost lăsată în liber…

4 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

5 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…