Adrian Rotilă, vărul deputatului Roșca, reținut; Gabriel Popescu, șeful PNL Azuga - control judiciar

Procurorii DNA au dispus reținerea pentru cumpărare de influență, în formă continuată, a lui Adrian Rotilă, administrator al unor societăți comerciale și vărul deputatului Mircea Roșca, implicat în același dosar.

Foto: (c) GEORGE CALIN/AGERPRES ARHIVĂ

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, Adrian Rotilă va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Față de Gabriel Popescu, președinte al unui partid politic, organizația locală Azuga, acuzat de dare de mită, și față de Diana Dumbravă, secretar al primăriei Azuga, acuzată de luare de mită, s-a dispus control judiciar pe perioada desfășurării urmăririi penale.

DNA precizează că, în 2011, în calitate de vicepreședinte al organizației județene Prahova a unui partid politic, Mircea Roșca a pretins de la un denunțător suma de 20.000 euro pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Popescu și asupra celorlalți membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri pe raza localității respective de către firma denunțătorului.

Procurorii susțin că din această sumă Mircea Roșca a primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul lui Popescu, iar 11.000 euro au fost folosiți în interesul formațiunii politice pe care o conducea de la nivel județean.

"Diferența de 4.000 euro a fost remisă de același inculpat secretarului Primăriei Azuga, Diana Dumbravă, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și care vizau desfășurarea propriu zisă a procedurii de achiziție publică și desemnarea câștigătoare a firmei denunțătorului", se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că, în perioada 2011—2014, Mircea Roșca a intervenit pe lângă factorii de decizie din cadrul unor instituții publice din județul Prahova, (Consiliul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului — Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat — Sucursala pentru Reprezentare și Protocol Sinaia) asupra cărora avea influență prin prisma calităților pe care le-a deținut în mod succesiv la nivelul autorităților publice locale centrale și la nivel politic, în vederea atribuirii către societățile deținute de Adrian Rotilă a unor contracte de achiziții publice.

"În schimbul acestor 'intervenții', Mircea Roșca a primit de la Adrian Rotilă bani și alte foloase (suma de aproximativ 90.000 lei, construcții în valoare de 35.418, 39 lei și folosința unui autoturism marca Audi A8)", au mai reținut procurorii.

DNA precizează că din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că Mircea Roșca a săvârșit în concurs două infracțiuni de corupție, iar privarea lui de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal.

"În acest sens, trebuie avută în vedere evaluarea în raport cu gravitatea faptelor săvârșite, persoana și conduita inculpaților, reacția opiniei publice, rezonanța și gravitatea faptelor. Cercetarea unei asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja și alte persoane să comită infracțiuni, având în vedere poziția inculpatului și natura faptelor de care este acuzat", se mai spune în document.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA care efectuează cercetări în cauză, precum și copie a dosarului de urmărire penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

3 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X