ALEGERILE PREZIDENŢIALE în străinătate - BEC: 40.206 alegători au votat, până la ora 13.00. Cetăţenii români din Chişinău stau la coadă să voteze - FOTO

ALEGERILE PREZIDENŢIALE în străinătate - BEC: 40.206 alegători au votat, până la ora 13.00. Cetăţenii români din Chişinău stau la coadă să voteze - FOTO

Peste 40.000 de alegători au votat, până la ora 13.00, ora României, la 262 din cele 294 de secţii de votare deschise în străinătate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ. Cetăţenii români stau la coadă pentru a vota la secţiile deschise în mai multe capitale europene, dar şi în alte oraşe, la Londra existând îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot. La Chişinău, la Ambasada României s-a format coadă la puţin timp de la deschiderea urnelor.

UPDATE 16:50 Românii de la Paris, nemulţumiţi de faptul că nu pot completa declaraţiile în afara secţiei de vot

Mai mulţi cetăţeni români care votează la Paris şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că declaraţiile pe proprie răspundere nu se mai pot completa şi în afara secţiilor de vot, în urma unei circulare a BEC, un reprezentant al BEC precizând pentru MEDIAFAX că în curând situaţia se va remedia.

Cetăţeni români care votează la Paris au precizat pentru MEDIAFAX că sunt nemulţumiţi de faptul că, la un moment dat, şefii secţiilor de votare au decis să nu mai permită completarea declaraţiilor pe proprie pe proprie răspundere în afara secţiilor, decizie care îngreunează şi mai mult procesul de vot.

Un reprezentant al Biroului Electoral Străinătate a declarat pentru MEDIAFAX că BEC a emis sâmbătă o circulară care prevede că declaraţiile pe proprie răspundere nu se pot completa decât în interiorul secţiei de votare.

În urma unor sesizări primite, BEC s-a reunit, în cursul zilei de duminică, şi a decis că aceste declaraţii se vor putea completa şi în afara secţiilor de vot, urmând ca în secţie să fie doar semnate.

Reprezentantul BEC a mai precizat că decizia va fi transmisă cât mai curând tuturor secţiilor de vot din străinătate, "pentru a facilita procesul de vot".

UPDATE 15:45 - Aglomeraţie la secţiile de vot din Europa. Îngrijorări la Londra cu privire la terminarea buletinelor

Cetăţenii români stau la coadă pentru a vota la secţiile deschise în mai multe capitale europene, dar şi în alte oraşe, la Londra existând îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot.

La secţia numărul 61 de la Ambasada României la Paris şi la secţia 60 de la Consulat s-au format cozi la o oră de la deschiderea urnelor, iar până la ora locală 13:00 (14:00, ora României) au votat peste 1.600 de persoane, relatează corespondentul RFI.

Printre persoanele care votează se află şi mai mulţi basarabeni.

"Sunt şi ştampile şi buletine şi alegători. Avem şapte membri în comisia electorală din Paris, paza este şi ea asigurată", a declarat, pentru RFI, consulul general Clara Staicu. » ne spune oficialul român.

În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, 3.785 de români au votat la Paris, cea mai mare cifră înregistrată în capitala Franţei, după ce în primul tur au votat 2.371 de persoane. 

Votul este îngreunat şi de faptul că cei care votează trebuie să scrie declaraţiile conform cărora nu au votat sau nu vor vota şi în altă parte.

"Sute de români aşteaptă să voteze la cozi la Londra", precizează Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Acesta a mai precizat că există "îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot", iar oamenii care stau la coadă "acuză o organizare dezastruoasă".

Presa de la Chişinău relatează că la Consulatul României din capitala R. Moldova, unde sunt două secţii de vot, s-au înregistrat incidente, mai mulţi "indivizi" îndemnând lumea să voteze cu un anume candidat.

Cozi s-au format şi secţiile de vot de la Bruxelles, Roma, Torino, München, Stuttgart, Berna, Valencia sau Haga.

UPDATE 15:11 - BEC: 40.206 alegători au votat, până la ora 13.00, la secţiile de votare din străinătate

Peste 40.000 de alegători au votat, până la ora 13.00, ora României, la 262 din cele 294 de secţii de votare deschise în străinătate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ.

Numărul celor care s-au prezentat la urne, până la ora menţionată, la secţiile de votare din afara ţării este de 40.206 alegători.

Prezenţa cea mai ridicată s-a înregistrat în Republica Moldova, unde au votat, până la ora 13.00, 9.087 alegători. De asemenea, în Italia s-au prezentat la urne 8.728 alegători, în Spania - 6.959, în Franţa - 2008, în Belgia - 1.732, în Marea Britanie - 1.243, în Germania - 1.560 şi în Austria - 845.

Muhuleţ a precizat că s-au închis deja patru secţii de votare din două ţări.

UPDATE - Cetăţenii români din Chişinău stau la coadă să voteze

Cetăţenii români din Chişinău s-au dus în număr mare la cele patru secţii de vot deschise în capitala R. Moldova pentru alegerile prezidenţiale, la Ambasada României formându-se coadă la puţin timp de la deschiderea urnelor, relatează presa moldoveană.

La 15 minute de la deschiderea secţiilor de vot, la Ambasada României şi la Institutul Cultural Român "cel puţin câte o sută de persoane aşteptau deja la coadă", relatează cotidianul Timpul.

În jurul orei 10:30, la Ambasada României era în jur de 300 de persoane, care formau o coadă ce se întindea pe două străzi.

La Consulat, coada este mai mică, ca urmare a faptului că sunt două secţii de vot.

Presa moldoveană relatează că oamenii trebuie să aştepte în jur de o oră pentru a putea vota. Mai mulţi cetăţeni au renunţat să stea la coadă şi s-au dus să voteze în localităţile învecinate.

În R. Moldova au fost deschise 21 de secţii de vot (faţă de 13 la prezidenţialele din 2009), dintre care 4 sunt la Chişinău. Cu excepţia capitalei, votul de desfăşoară normal pe teritoriul R. Moldova.

Cozi la secţiile de votare s-au format şi la secţiile de vot deschise la Bruxelles (patru secţii de vot), la Ambasada de la Roma şi la cea de la Paris, la secţiile de vot din Tel Aviv, Torino şi din München.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale