Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile/VIDEO

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile/VIDEO

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Procurorii DNA au susținut, în referatul de arestare preventivă, că implicarea directă a lui Andrei Hrebenciuc în activitatea infracțională a grupului rezultă și din convorbirile telefonice purtate cu membrii grupării, și din faptul că era pus la curent cu demersurile efectuate, dar și că acesta i-ar fi solicitat deputatului Viorel Hrebenciuc să-l ajute financiar pe prințul Paul.

Andrei Hrebenciuc și Gheorghe Paltin Sturdza au fost reținuți joi în dosarul retrocedărilor și au fost prezentați joi seară la ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani în dosarul de corupție privind retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier, iar Gheorghe Paltin Sturdza de constituire de grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență, instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit documentului, în 18 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc a luat legătura cu Dan Bengescu:

"Dan Bengescu: Tu-l știi pe Paul, am mai vorbit noi de el.

Andrei Hrebenciuc: Da.

Dan Bengescu: Omul are o jenă financiară foarte puternică.

Andrei Hrebenciuc: Da.

Dan Bengescu: Și e pe cale să facă o mișcare greșită, în sensul că trebuie să dea vreo 20.000 mâine, nu știu la ce bancă și eu nu i-am finalizat proiectul decât... îi finalizez proiectul undeva la începutul lunii decembrie, că îi lipseau lui niște documente. El a zis sâmbătă că se duce exact la personajul la care nu aș mai vrea eu să se ducă...

Andrei Hrebenciuc: Da.

Dan Bengescu: Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiție: să-i semneze pentru cele 40 (se face referire la cele 40.000 de ha Pădurea Broșteni).

Andrei Hrebenciuc: Gata, am înțeles.

Dan Bengescu: Ți-am zis numai așa, că am auzit acuma pe piață, știi. Și nu aș vrea, că dacă îi semnează lu' ăla pe alea 40, e păcat.

Andrei Hrebenciuc: Ok, perfect, gata, vorbesc".

În continuare, susțin anchetatorii, imediat după discuție, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe prințul Paul.

De asemenea, potrivit documentelor, în 27 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc a luat legătura cu Dan Bengescu.

"Dan Bengescu : ... Mâine mă duc pe la Onești, am altă etapă, cu contestările alea care le-au făcut ei.

Andrei Hrebenciuc: Au făcut?

Dan Bengescu: Ei tot vin cu fel de fel. Prima dată a fost 17 octombrie, au cerut ceva, le-au dat un termen. La termenul următor au cerut să suspende întrucât au făcut o revizuire, s-a mai dat acuma, noi am depus niște documente...

Andrei Hrebenciuc: Vai!".

În referat este redată și discuția purtată în 2 decembrie 2013, între Andrei Hrebenciuc și tatăl său.

"Andrei Hrebenciuc: Ai întâlnire cu Bengescu? OK, bine, bine. ...

Viorel Hrebenciuc: Cine te întreabă?

Andrei Hrebenciuc: Bengescu ăsta.

Viorel Hrebenciuc: Dar vine și el?

Andrei Hrebenciuc: Păi, da, așa am înțeles.

Viorel Hrebenciuc: Dacă vine, e perfect".

În ceea ce-l privește pe inculpatul Sturdza, acesta a cunoscut activitatea desfășurată de membrii grupului și s-a implicat direct în derularea acesteia, solicitând chiar sprijinul judecătoarei Roxana Adam de la Tribunalul Brașov, soția deputatului Ioan Adam, urmărită penal în aceeași cauză.

Jurnalele găsite la percheziţiile făcute acasă la Paltin Sturdza Gheorghe le-au fost de mare folos procurorilor anticorupţie pentru a pune probele cap la cap.

Suspectul nota toate întâlnirile importante. Câteva pasaje se regăsesc şi în referatul prin care anchetatorii cer arestarea preventivă a celor doi: „A doua zi, în data de 19 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza s-a întâlnit cu Adam Ioan și Viorel Hrebenciuc la un hotel. Despre întâlnirea din ziua următoare, 20 aprilie 2013, de la un restaurant din Brașov, suspectul a notat: „La <> cu Adamii şi Mirela. Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu”

24 de ore mai târziu, o nouă întâlnire importantă. Este încercuită în jurnal. De această dată, discuţiile au loc la un hotel din Bucureşti. Cu Viorel Hrebenciuc.

"Vorbit cu Hrebe la hotel….OK”

Sursa: Referat DNA

Deşi în primăvară totul părea în regulă, lucrurile s-au complicat când directorul Romsilva, Adam Crăciunescu a refuzat să colaboreze cu membrii grupării.

Neînţelegeri cu directorul Romsilva

"Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe numitul Crăciunescu Adam, deplasându-se biroul acestuia, unde a purtat o discuţie reproşând opoziţia la punerea în posesia a lui Sturdza la Bacău. Inculpatul Crăciunescu Adam a menţionat în declaraţia dată în cauză că inculpatul Hrebenciuc Viorel l-a contactat repetat la telefon pentru a discuta despre „problema Bacău", iar ulterior, întrucât nu a executat ordinul, Hrebenciuc a refuzat să mai vorbească cu el, deşi fac parte din acelaşi partid politic."

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Valori” în Anglia / Ce a pățit un fost polițist englez când trei românași au vrut să-i cumpere mașina

2 Crimă în mediul interlop / Didilă Foreman, șeful clanului Gruia, și-a ucis ginerele de Dragobete. I-a dat cuțite…

3 Povestea lui Elon Musk, geniul din suburbiile Pretoriei, care și-a făcut companie spațială ca să se mute pe Ma…

4 Așa o fi?

5 Gabriel Diaconu, afirmații dure despre pandemie şi şmecheria financiară: Marea minciună este că vaccinarea va …