ANM: Intervale de caniculă, dar și de instabilitate atmosferică, în perioada 6-19 iulie

Canicula va continua să fie prezentă pe durata următoarelor două săptămâni, la nivelul întregii țări, aceste episoade fiind întrerupte de perioade de instabilitate atmosferică, cu averse și descărcări electrice, în special între 9 și 11 iulie, dar și pe 14 iulie, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 6-19 iulie, publicată luni.

În Banat, vremea va fi caniculară în primele trei zile ale intervalului, când temperaturile maxime se vor încadra, în medie, între 36 și 38 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 18 grade. Apoi, valorile termice vor marca o scădere, apropiindu-se de normele climatologice specifice perioadei: medii ale maximelor diurne de 28 de grade și ale minimelor nocturne de 12 grade. O nouă încălzire se estimează în a doua săptămână de prognoză, când vremea va redeveni caniculară. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala în noaptea de 8/9 iulie și pe parcursul zilei de 9 iulie, precum și în jurul datei de 14 iulie. În rest, probabilitatea pentru averse va fi redusă.

În Crișana, în primele trei zile ale intervalului, vremea va fi caniculară, mediile maximelor diurne urmând a se situa, în general, între 36 și 38 de grade, iar ale minimelor între 17 și 19 grade. În intervalul 9-11 iulie valorile termice vor scădea cu aproximativ 10 grade și vor deveni apropiate de normele climatologice specifice perioadei. Apoi vremea va intra într-un nou proces de încălzire, astfel încât, pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele termice vor ajunge, în medie, la 36 de grade, iar minimele la 17 grade. Fenomenele specifice instabilității atmosferice își vor face apariția cu precădere în zilele de 8, 9 și 14 iulie.

În Transilvania, valorile termice vor crește până miercuri, 8 iulie, când se vor atinge, în medie, 36 de grade ziua și 17 grade noaptea. În următoarele trei zile vremea se va răci, astfel încât pe 11 iulie, media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 24 de grade, iar cea a minimelor se va situa ușor sub 10 grade. O nouă încălzire va avea loc în a doua săptămână de prognoză, când vremea va fi călduroasă, temperaturile diurne depășind, în medie, 30 de grade, iar cele nocturne urmând a se situa în jurul valorii de 14 grade. Averse, în general slabe cantitativ, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, se vor semnala îndeosebi în zilele de 9, 14 și 18 iulie.

Potrivit ANM, în primele două zile, în Maramureș, vremea va fi caniculară în primele trei zile ale intervalului, când maximele termice se vor încadra, în medie, între 34 și 36 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 17 grade. În intervalul 9-11 iulie, valorile termice vor marca o scădere, urmând a se situa ușor sub cele normale pentru această perioadă. Prin urmare, mediile diurne vor fi de 24 de grade, iar cele nocturne de 9 grade. Din 12 iulie vremea va intra într-un proces de încălzire, care va determina, spre sfârșitul intervalului, temperaturi maxime situate, în medie, între 31 ți 33 de grade, în timp ce mediile minimelor nocturne vor fi de 14-16 grade. Vor fi averse, în general slabe cantitativ, în zilele de 8 și 9 iulie, iar probabilitatea de ploaie va crește din nou, după data de 14 iulie.

În Moldova, valorile termice vor crește treptat în primele zile ale intervalului, astfel încât, pe 8 iulie, se vor atinge, în medie, 37 de grade ziua și 20 de grade noaptea. Apoi vremea se va răci, regimul termic concretizându-se pe data de 11 iulie printr-o medie a temperaturilor maxime de 25 de grade și a celor minime de 12-13 grade. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic va marca o creștere treptată, vremea devenind călduroasă, cu maxime de 32 de grade și minime de 17 grade, în medie. Ploi slabe, izolate, sunt posibile aproape în fiecare după-amiază, dar în zilele de 9 și 14 iulie aversele pot fi mai însemnate cantitativ și vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

În primele patru zile ale intervalului, în Dobrogea vremea va fi călduroasă, cu medii ale maximelor de 33 de grade, iar în orele prânzului va deveni caniculară în zona continentală. Ulterior, până la data de 12 iulie, valorile termice, atât cele maxime, cât și cele minime, vor scădea cu aproximativ 6 grade, devenind normale pentru această perioadă. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi ușor și treptat, maximele termice ajungând, în medie, la 30 de grade, iar minimele situându-se în jurul valorii de 19 grade. Fenomenele specifice instabilității atmosferice își vor face apariția cu precădere în intervalul 9-11 iulie și în jurul datei de 14 iulie.

În Muntenia, vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a regiunii până în data de 9 iulie, valorile termice atingând, în medie, 36 de grade ziua și 18-20 de grade noaptea. Regimul termic va marca, ulterior, o scădere, de aproximativ 8 grade, devenind apropiat de cel obișnuit în această perioadă. Din data de 12 iulie, se estimează o nouă perioadă cu vreme călduroasă, temperaturile crescând treptat până la valori medii maxime ușor peste 30 de grade și minime în jurul a 18 grade. Fenomene specifice instabilității atmosferice se va produce pe arii mai extinse în zilele de 9, 10 și 14 iulie.

În ceea ce privește Oltenia, în primele trei zile ale intervalului, vremea va fi caniculară, mediile temperaturilor maxime urmând a se situa în jurul a 36 de grade, iar ale celor minime între 18 și 20 de grade. Până în data de 11 iulie, valorile termice vor scădea treptat, apropiindu-se de normele climatologice specifice perioadei: medii diurne de 28-29 de grade și nocturne de 13-14 grade. Din 12 iulie vremea va intra într-un nou proces de încălzire, astfel încât, pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele termice vor ajunge, în medie, la 33 de grade, iar minimele la 18 grade. O ușoară instabilitate atmosferică se va produce în zilele de 9 și 14 iulie, în restul intervalului probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată fiind redusă.

La munte, în primele zile ale intervalului, regimul termic va fi mai ridicat decât cel obișnuit în prima decadă a lunii iulie, fiind caracterizat de temperaturi maxime în medie între 23 și 26 de grade și minime între 13 și 16 grade. Din 9 iulie vremea se va răci, astfel că, în data de 11 iulie, temperaturile vor fi cu aproximativ 10 grade mai scăzute. Valorile termice vor marca o creștere treptată, în a doua săptămână de prognoză, urmând a se situa, în medie, între 22 și 24 de grade în cursul după-amiezelor, respectiv între 12 și 14 grade în timpul nopților. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala în data de 9 iulie, când și cantitățile de apă vor fi mai importante, dar pe spații mai mici și slabe cantitativ și în zilele de 10, 14, 17 și 18 iulie. În rest, probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

Estimările meteo sunt realizate de către ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 Marile orașe unde primarii se știu deja. Cine sunt favoriți la București, Constanța, Pitești, Bacău

4 Atac mizerabil al PSD la adresa Elenei Lasconi, candidată la primăria Câmpulung. Deputată PSD: „În Muscel vene…

5 MAI avertizează că Antena 3 a lansat un fake news / Jegurile acreditează scenariul fraudării alegerilor!