Argeș: Atribuțiile primarului Pendiuc, preluate de viceprimarul Ionică, conform unei hotărâri a CL Pitești

Argeș: Atribuțiile primarului Pendiuc, preluate de viceprimarul Ionică, conform unei hotărâri a CL Pitești

Atribuțiile primarului Tudor Pendiuc, cercetat în arest la domiciliu într-un dosar de corupție instrumentat de DNA, au fost preluate, începând de miercuri, de viceprimarul Cornel Ionică, conform unei hotărâri adoptate de Consiliul Local (CL) Pitești.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CL Pitești, convocată de celălalt viceprimar al municipiului, Laurențiu Zidaru, și care s-a desfășurat marți după-amiază, s-a aflat un singur proiect de hotărâre, privind "exercitarea temporară a atribuțiilor conferite prin lege primarului de către un viceprimar".

Viceprimarul Cornel Ionică a fost singurul care a candidat pentru preluarea temporară a atribuțiilor primarului, fiind ales de consilierii locali cu majoritate de voturi.

Ședința CL Pitești a fost convocată după ce prefectul județului Argeș, în urma hotărârii definitive a Curții de Apel Pitești privind cercetarea lui Tudor Pendiuc în stare de arest la domiciliu, a dispus suspendarea mandatului primarului.

Tudor Pendiuc a fost eliberat din arestul preventiv pe 19 noiembrie, când Curtea de Apel București a decis definitiv că va fi cercetat în arest la domiciliu în dosarul în care este acuzat de corupție în legătură cu încheierea unui contract nelegal privind transportul public local. Pendiuc este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, în același dosar fiind cercetată și fiica sa, Ema Pendiuc, dar și mai mulți oameni de afaceri.

Potrivit DNA, în "strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Pitești", care răspundea unui interes public, era prevăzut ca societatea Publitrans 2000 să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziționate de CL Pitești prin alocare de fonduri. Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între Publitrans 2000 SA și societățile private CNCD SA și Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099 lei), în folosul ultimelor două societăți, la care printre acționari se află omul de afaceri Valentin Vișoiu.

Anchetatorii mai arată că, sub pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participațiune, în condițiile în care cele două firme private erau obligate să dețină autobuzele în proprietate, însă ele le-au achiziționat în leasing, cu puțin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere.

În schimbul "serviciilor" sale, primarul Pendiuc este acuzat că a primit de la Valentin Vișoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul București — Ansamblul Rezidențial Quadra Place, în suprafață de 117 mp, garaj de 23 mp și un loc de parcare, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA în procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune, respectiv acordarea efectivă, executarea și ulterior prelungirea acestuia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...