Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Berca a promis denunțătorului, în întâlniri publice pe care le-a recunoscut, că își va folosi influența în Guvern (motivare)

Gabriel Berca i-a promis denunțătorului în cauză, în cadrul unor întâlniri publice pe care le-a recunoscut, dar și prin intermediul fostului deputat Mihai Banu, că își va folosi influența pe lângă factorii de decizie din Guvern pentru alocarea unor fonduri către firma acestuia, se arată în motivarea Curții de Apel Bacău privind decizia de arestare preventivă a fostului ministru de Interne.

''Coroborând probele de la dosar, judecătorul de drepturi și libertăți constată că în cauză sunt probe suficiente din care să rezulte suspiciunea rezonabilă a săvârșirii de către inculpatul Berca Gabriel a infracțiunii de trafic de influență constând în aceea că i-a promis martorului denunțător, atât direct, în cadrul întâlnirilor publice pe care le-a recunoscut, cât și prin intermediul lui Banu Mihai, că își va folosi influența pe lângă factorii de decizie din cadrul Guvernului României pentru alocarea sumelor necesare plății contravalorii lucrărilor executate la Școala Ardeoani de firma denunțătorului'', se arată în documentul citat.

Potrivit sursei menționate, din declarațiile martorilor din dosar reiese că denunțătorul a solicitat în mod constant alocarea sumelor de bani necesare plății lucrărilor executate la Școala Ardeoani, cererea fiind discutată inclusiv în ședințele de partid, Berca fiind de acord cu ea și asigurând că el și Mihai Banu se vor implica în obținerea fondurilor de la nivel guvernamental.

''Această solicitare a fost discutată inclusiv în ședințele de partid, iar Berca Gabriel a fost de acord cu solicitarea, în sensul că atât el, personal, cât și Banu Mihai se vor implica în obținerea acestor fonduri la nivel guvernamental. Având în vedere funcțiile deținute de Berca Gabriel (senator în Parlamentul României, președinte al organizației județene Bacău a PDL, vicepreședinte la nivel național al PDL), martorul a precizat că acesta era singurul în măsură să rezolve solicitarea lui Rusu Viorel, în timp ce Banu Mihai ar fi putut influența o astfel de decizie la nivel guvernamental doar cu știința și acordul lui Berca Gabriel'', se arată în declarația unui martor prezentă la dosar.

De asemenea, Gabriel Berca a participat la deschiderea anului școlar din 2010, ocazie cu care a fost inaugurată Școala Ardeoani, în acest context el afirmând că se va ocupa personal pentru alocarea fondurilor pentru achitarea lucrărilor executate, se mai arată în documentul citat.

''Deși nu cunoaște exact cuantumul sumelor de bani primite de Banu Mihai de la Rusu Viorel cu știința lui Berca Gabriel, martorul a declarat că este cert că au fost primite astfel de sume de bani de către cei doi pentru finanțarea 'la negru' a partidului, iar între banii dați de Rusu Viorel și solicitarea acestuia de a fi alocate fonduri pentru lucrările de la Școala Ardeoani există o legătură directă, întrucât, în toată această perioadă, singura solicitare a lui Rusu Viorel a fost ca partidul, prin Berca Gabriel și Banu Mihai, să-și exercite influența la nivelul Guvernului României'', se precizează în motivarea instanței.

Judecătorii Curții de Apel Bacău apreciază că, din probatoriul administrat în cauză, reiese, ''dincolo de orice dubiu'', că Berca i-a promis martorului denunțător, atât direct, cât și prin intermediul lui Mihai Banu, că își va folosi influența pe lângă factorii de decizie din cadrul Guvernului pentru alocarea sumelor necesare plății contravalorii lucrărilor executate la Școala Ardeoani de firma denunțătorului.

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost arestat, vineri, prin decizia Curții de Apel Bacău, hotărârea nefiind definitivă.

Potrivit DNA, Berca, senator la data faptei, este acuzat de trafic de influență, procurorii spunând că, în perioada aprilie 2010 — ianuarie 2012, acesta, prin intermediul inculpatului Mihai Banu, a pretins și primit, atât pentru sine, cât și pentru formațiunea din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic să își folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.

"Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale", susțin procurorii. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce-a rămas după plecarea lui Dragnea: trei borduri! „Decorul” de la inaugurarea drumului expres …

2 SCANDAL și DERUTĂ în PSD! Dragnea și Pieleanu au dat în teritoriu date FALSE despre prezența la vot! Lider PSD…

3 MOMENT de colecție! Chirieac, slugoiul PSD, înghesuit de Rareș Bogdan în propriul bârlog! „Dvs. îl iubiți pe d…

4 LAȘITATE fără precedent în PSD! După atacul dement al lui Badea, nicio femeie de la vârful partidului nu i-a l…

5 Citiți cine-a fost mă-sa lui Mazăre și ce legătură are asta cu Gâdea de la Antena 3! Ți-ai dracu' de comuniști…

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!