Bihor: Minerii de la Băița au încheiat protestul

Bihor: Minerii de la Băița au încheiat protestul

Minerii de la Băița au încheiat protestul, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriela Dobrotă, administratorul firmei African Consolidated Resources (AFC). 'Minerii au luat hotărârea de a înceta protestele, având în vedere comunicatul de presă al ministrului Economiei. Au ieșit din subteran, au ieșit din greva foamei și cei care protestau la suprafață', a declarat Gabriela Dobrotă.

Firmele private — Băița Bihor și AFC — vor continua demersurile în perioada imediat următoare pentru a clarifica situația de la exploatare.

'Noi am discutat cu Ministerul Economiei și cu ANRM, ne pregătim și vom merge probabil săptămâna aceasta din nou la București pentru semnarea unui protocol și stabilirea unui calendar de acțiuni care să permită societăților private să lucreze într-un ritm normal și profitabil', a mai spus Dobrotă.

Ministrul Economiei Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, va analiza solicitările reprezentanților SC Băița Bihor și African Consolidated Resources cu care s-a întâlnit recent în vederea clarificării situației de la exploatarea minieră Băița, se arată într-un comunicat al ministerului remis miercuri AGERPRES.

Potrivit documentului, întâlnirea ministrului Economiei cu reprezentanții societății Băița Bihor și African Consolidated Resources, Gabriela Dobrotă, respectiv Andrew Prelea, are drept scop atât interesul economic al zonei și sprijinirea investițiilor economice private, cât și apărarea intereselor statului, asigurarea locurilor de muncă și garantarea drepturilor muncitorilor.

Ministrul Economiei a reiterat faptul că unica modalitate de a concretiza aceste lucruri este calea dialogului instituționalizat și nu manifestarea de pe poziții de forță, lucru valabil pentru ambele părți.

În data de 1 septembrie 2015, a avut loc ședința Consiliului de Administrație a SC Băița Ștei, societate cu capital integral de stat și deținătoare a licenței de exploatare, în cadrul căreia a fost numit un director general interimar, Cotoș Iosif, urmând ca o decizie definitivă privind conducerea să fie luată după consultarea partenerilor sociali și instituționali. 'Obiectivele principale ale conducerii interimare sunt armonizarea relațiilor dintre operatorii din perimetru, stingerea tuturor conflictelor economice prin efectuarea de plăți reciproce și intrarea într-o colaborare economică normală, precum și îmbunătățirea condițiilor de muncă', precizează MECT.

Protestele minerilor de la Mina Băița au început în data de 25 august, când 11 mineri s-au baricadat în subteran. A doua zi, s-au alăturat acestora și alții, astfel încât, în prezent, în jur de 50 de mineri, atât de la firma de stat Băița SA, cât și de la una privată, se află în continuare în subteran, iar alți angajați ai companiei de stat protestează, în semn de solidaritate, la suprafață.

Minerii solicită să își poată continua activitatea la exploatarea de calcar, întreruptă de ANRM. De asemenea, protestatarii au solicitat oficialilor de la Ministerul Economiei și de la ANRM să vadă, la fața locului, condițiile de muncă.

Ministerul Economiei a anunțat, în 27 august, că a sesizat Direcția Națională Anticorupție privind asocierea dintre S.C. Băița S.A., societate publică aflată în portofoliul MECT, și societatea privată Băița Bihor S.A., având în vedere existența unor indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria