Buşoi: În jur de 60% dintre bolnavii de cancer au probleme de acces la radioterapie

Fostul şef al CNAS Cristian Buşoi, a declarat, sâmbătă, că aproximativ 60% dintre bolnavii de cancer din România nu au acces adecvat la radioterapie, europarlamentarul precizând că o soluţie în acest sens ar fi ca statul să acopere costurile acestei terapii, scrie Mediafax.

Buşoi a precizat că bolnavii care au recomandare de radioterapie pot avea acces la aparate vechi sau pot fi nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare pentru a primi tratamentul.

"După calculele celor de la nivel european, şi într-un fel seamănă cu ceea ce estimam noi pe vremea când eram la Casa de Sănătate, în jur de 60% din pacienţi au în acest moment o problemă de acces la radioterapie. Fie trebuie să se ducă în centre private, şi cei mai mulţi evident nu-şi pot permite, fie nu fac deloc radioterapie, fie merg în străinătate. Oricum, e clar că sunt centre insuficiente şi sper ca programul Băncii Mondiale, care înţeleg că a început, să fie o bună oportunitate de a avea aparate noi în spitalele publice”, a spus fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), după terminarea conferinţei "Drepturile pacienţilor bolnavi de cancer din Europa", ce a avut loc sâmbătă, la Bucureşti.

Europarlamentarul PNL a adăugat că trebuie găsită o formulă, poate asemănătoarea cu cea aplicată în cazul dializei, ca statul să plătească costul real al radioterapiei centrelor private.

Astfel, susţine el, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să plătească nimic, iar costurile acestei terapii vor fi mai scăzute, pentru că va exista flux mai mare de pacienţi.

"România are probleme importante în tratarea pacienţilor de cancer. Accesul la radioterapie cred că este cel mai scăzut dintre toate ţările europene. Aici este o chestiune pentru care trebuie repede găsită o soluţie, pentru că până la urmă atunci când sunt pacienţi în stadiul de a face radioterapie, cei mai mulţi dintre pacienţi chiar au o şansă de vindecare. (...) Medicamentele foarte scumpe, foarte inovative, pentru cazurile grave de cancer prelungesc supravieţuirea, îmbunătăţesc starea, trebuie folosite, trebuie promovate, poate multe dintre ele nu vindecă, dar pacienţii care au nevoie de radioterapie de cele mai multe ori au o şansă de vindecare şi neavând acces la radioterapie, e chiar o crimă să nu încerci să găseşti soluţii", a explicat Cristian Buşoi.

Fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a adăugat că, în România, există peste 100.000 de bolnavi de cancer.

În cadrul conferinţei de sâmbătă, preşedintele Coaliţiei Europene a Pacienţilor Bolnavi de Cancer (ECPC), Francesco de Lorenzo, a declarat că a trimis o scrisoare comună premierului Victor Ponta, dar şi ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prin care semnalează problemele bolnavilor oncologice din România.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

4 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

5 Guvernul a majorat salariul minim brut la 2.230 de lei, cel net ajungând la 1.297 de lei

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata