Cei trei suspecți reținuți în dosarul Hidroelectrica Curtea de Argeș au fost arestați preventiv

Cei trei suspecți reținuți în dosarul Hidroelectrica Curtea de Argeș au fost arestați preventiv

Cei trei suspecți reținuți în dosarul Hidroelectrica Curtea de Argeș, printre care și fostul director tehnic al sucursalei, Octavian Florian Oprea, au fost arestați preventiv, joi, fiind introduși în arestul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș.

Tribunalul Argeș a admis propunerea Serviciului Teritorial Pitești al DNA și a dispus arestarea preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.

Decizia instanței poate fi contestată la Curtea de Apel Pitești în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Octavian Florian Oprea, director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș la data faptelor, a fost reținut în urmă cu o zi de procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (două acte materiale) și luare de mită.

În același dosar au mai fost reținuți Ștefan Vulparu , inginer în cadrul Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș la data comiterii faptelor și asociat la SC Asnet Telecom, și Florin Nicolae Stoian, asociat la aceeași firmă, primul pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale), dare de mită și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale), iar al doilea pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (opt acte materiale) și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).

Potrivit procurorilor anticorupție, faptele de care sunt suspectați cei trei au fost comise în cursul anului 2011.

"În perioada martie — iulie 2011, inculpatul Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș (...), beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan și Stoian Florin Nicolae, și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în contextul încheierii cu societatea comercială administrată în fapt de aceștia din urmă a două contracte privind implementarea unui 'sistem centralizat de baze de date și vizualizare parametrii offline pentru sistem online, monitorizare și diagnosticare mărimi mecanice HA — CHE Noapteș' și a unui 'sistem online de monitorizare și diagnosticare mărimi mecanice HA — CHE Noapteș', cu nerespectarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne", se precizează într-un comunicat al DNA remis AGERPRES.

Paguba produsă SC Hidroelectrica se ridică peste la 637.000 de lei , sumă ce constituie, totodată, un folos necuvenit pentru societatea comercială administrată de Vulparu și Stoian.

"Concret, din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că întreaga procedură privind comandarea, stabilirea criteriului de atribuire a achizițiilor, negocierea, încheierea celor două contracte precum și executarea acestora, s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu există situații de lucrări, mai mult, sistemele respective sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare", se mai arată în comunicatul DNA.

În schimbul favorizării firmei Asnet Telecom, directorul tehnic ar fi acceptat promisiunea și ar fi primit de la Ștefan Vulparu suma de 164.505 lei, proveniența reală a sumei de bani fiind fost disimulată prin achiziționarea unui autoturism pe numele unei rude a lui Oprea.

Operațiunea a fost realizată în urma unor acțiuni de ascundere și disimulare a originii ilicite a banilor prin transferuri bancare repetate, realizate fără vreun titlu legal sau sub false motivații și prin punerea la dispoziție a unor sume fără vreun titlu legal de către inculpații Vulparu și Stoian.

"În același context, în perioada 3 iunie 2011—9 septembrie 2011, inculpatul Stoian Florin Nicolae, reprezentant al întreprinderii individuale cu același nume, a emis și înregistrat în evidența contabilă a entității pe care o reprezenta, opt facturi fiscale privind contravaloarea unor pretinse lucrări executate pentru firmă la care era asociat împreună cu inculpatul Vulparu Ștefan (beneficiară a celor două contracte), în condițiile în care acele lucrări nu au fost realizate. Mai mult, facturile nu exprimau operațiuni economice reale, fiind realizate doar scriptic în scopul de a constitui suport pentru decontarea unor lucrări de către firmă respectivă și pentru pretinsa justificare a unor transferuri bancare", se mai menționează în comunicat. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro