China: Surori siameze separate cu succes într-o operație care a folosit tehnologia 3 D

Două surori siameze în vârstă de trei luni, care se născuseră unite prin țesuturi moi în zona șoldurilor și aveau comun finalul intestinului gros, au fost separate cu succes de medici chinezi, care au apelat și la tehnologia de imprimare 3 D, informează China Daily.

Fetițele cântăreau împreună 9,55 kilograme și au fost operate de o echipă formată din zece medici de la Spitalul de Pediatrie al Universității Fudan din Shanghai, unde s-au efectuat anterior alte șase intervenții similare.

Operația a durat cinci ore și a avut un grad sporit de dificultate, dar s-a încheiat cu bine. Pacientele se află sub observația specialiștilor și abia peste câteva zile se va putea ști dacă sunt în afara oricărui pericol.

Intervenția a fost pregătită și realizată cu ajutorul unei firme de imprimare cu tehnica 3 G contractate în acest scop de spital. Au fost realizate modele ale părților corpului pe care fetițele le aveau în comun și s-a efectuat mai întâi o simulare a intervenției chirurgicale și apoi s-a intervenit în sala de operație.

Doctorii au separat cele două surori, le-au refăcut sistemul nervos și le-au reconstruit zona anală și dau asigurări că acestea vor putea deveni mame.

'Cu ajutorul modelului 3 D, am putut să înțelegem mai bine structura anatomică a părților comune ale surorilor siameze, lucru care ne-a ajutat să decidem care era punctul cel mai indicat pentru începerea operației', a explicat șeful colectivului medical care a separat copiii, chirurgul Zheng Shan.

Majoritatea gemenilor siamezi sunt uniți în zona pieptului sau a abdomenului și doar 18 % în regiunea șoldului, așa cum a fost cazul celor două surori, care au venit pe lume la 17 martie, în orașul Ganzhou, din provincia Jiangxi. Testele inițiale au arătat doar că era vorba despre o sarcină gemelară, faptul că fetițele erau siameze fiind constatat abia după naștere.

AGERPRES/(AS-autor: Cristina Mac, editor: Mariana Ionescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ion Iliescu, declarație criminală despre Revoluție: Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați

2 Frica de pușcărie! Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi…

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte din Parlamentul European

4 Mafia locală / Frații Micula, vizați de un dosar de evaziune și spălare de bani de 44 milioane de euro / Cazul e i…

5 Androneasca, la pușcărie! „Dă-l în morții lui! Futu-i gâtu’ mă-sii!”. Stenograme DNA / Cum l-a executat Mafia P…

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I