"Cico" Dumitrescu, pus sub acuzare în dosarul "Mineriada"

"Cico" Dumitrescu, pus sub acuzare în dosarul "Mineriada"

Amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu s-a prezentat joi dimineață la Parchetul General, unde procurorii l-au anunțat că a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în dosarul "Mineriada", el având calitatea de suspect. "A spus acolo că ar fi pentru omor. A pus un termen Voinea ăsta (procurorul Dan Voinea — n.r.), dar nu are niciun fel de acoperire. Eu nu am avut pe nimeni în subordine, eu nu am avut pușcă. Cu ce să omor? Cu praștia? Sunt suspect", a spus "Cico" Dumitrescu după întâlnirea cu procurorii.

La Parchet, "Cico" Dumitrescu a fost întâmpinat de un protestatar, care l-a făcut "criminal".

Și la intrare în sediul Parchetului, "Cico" Dumitrescu, fost șef al Direcției Cultură Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne, a negat orice implicare în represiunea din 13-15 iunie 1990.

"Eu nu am avut niciun fel de amestec în chestia asta. Eu eram șeful Direcției Generale Cultură Sport. Nu m-am întâlnit cu revoluționarii, să zic așa, decât când au atacat Poliția Capitalei. Că atunci domnul președinte Iliescu îi căuta pe Chițac și pe Diamandescu și nu i-a găsit. Și m-a sunat pe mine și m-a întrebat: 'Măi, ce se întâmplă acolo?'. 'Nu știu, domnu' președinte'. Zice: 'Du-te, mă, și vezi'! Când i-am zis: 'Dom'ne, ăștia cer arestați!'. Zice: 'Du-te și vorbește cu șeful Poliției — era generalul Bâtlan — să le dea drumul!'. I-am spus că nu e, m-au luat, m-au bătut, mi-au rupt uniforma. Și a doua zi i-am spus: 'Domnu' președinte, eu mă duc la procuratură'. Cum adică, general să fie bătut, călcat, mi-au călcat ochelarii. Mi-a spus: "Așa se întâmplă, lasă-i, mă, în pace!", a spus "Cico" Dumitrescu.

Presa a relatat că, în anul 2005, pe numele lui "Cico" Dumitrescu a fost depusă o plângere penală de către Asociația Victimelor Mineriadei din România, în care era acuzat că a bătut o femeie, Epure Viorica, membră a Partidului Național Țărănist.

Femeia îl acuza pe "Cico" Dumitrescu de încercare de determinare a mărturiei mincinoase, șantaj, amenințare și vătămare corporală gravă.

Ea a susținut că, în ziua de 14 iunie 1990, în timp ce se îndrepta spre sediul PNȚ, a fost prinsă de mineri, care au bătut-o, după care au dus-o la sediul Ministerului de Interne, unde "Cico" Dumitrescu ar fi obligat-o să declare că în sediul PNȚ sunt droguri și arme.

Tot joi dimineață, la Parchetul General s-a prezentat și Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte CPUN .

Miercuri, fostul președinte Ion Iliescu și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost chemați la Parchet, unde au fost anunțați că sunt acuzați pentru infracțiuni contra umanității.

"Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară", a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea acestor fapte.

"În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice", se precizează în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale