Clubul Colectiv - "Rock Moș": Andrei Rugină era genial, avea foarte multe idei

Dan Mițaru, maestru internațional de șah, cel pe care eroul Andrei Rugină îl poreclise "Rock Moș", a venit marți dimineață în fața clubului Colectiv pentru a-i aduce amicului său un joc de șah.
"Ne-am întâlnit la un concert și m-a rugat să-i dau un șah. El îmi spunea Rock Moș, pentru că sunt din generația veche de rockeri. Și m-a rugat Andrei — și acum mor de oftică, chiar mă simt ca un bou — nu aveam de unde să știu, în fine... Și i-am adus un șehuleț, pentru că el atunci când se ducea și când mai făcea muzică, se întâlnea cu un prieten, juca șah. Îi plăcea...", spune Dan Mițaru.

El adăugă că la un moment dat îi adusese lui Andrei Rugină un disc din ebonită cu Judas Priest, iar acesta se bucurase enorm.

"Și i-am promis că îi mai aduc, nu am mai... Sunt niște copii extraordinari. Și fata mea e rockeriță și vine... Dar noroc că nu a venit în ziua respectivă", spune șahistul.

Își mai aduce aminte că rockerul îl sunase când Judas Priest și Whitesnake au concertat în România, iar atunci, acesta îl chemase: "Rock Moș, vino să vezi concertul!".

Adăugă că ultima dată s-a întâlnit cu Andrei Rugină în urmă cu aproape un an, în târg, când acesta cumpărase o carte legată de muzică rock.

"Atunci m-a rugat să îi aduc un șah magnetic, din ălă mic. I l-am adus, dar l-am adus târziu", spune el îndurerat.

Dan Mițaru poartă acum o bluză neagră, un tricou al celor de la Rammstein, care a fost odinioară al lui Andrei Rugină.

"Eu pe vremuri mai jucam șah. Am jucat și cu Florian Pittiș. Iar la un moment dat i-am zis lui Andrei că îl bat fără regină, iar el a spus că nu e adevărat. I-am spus: "Pe ce facem pariu?" Și i-am spus: "Eu îți dau un ceas și tu îmi dai tricoul". Și l-am bătut și mi-a dat tricoul", mai spune el.

Maestrul de șah adaugă că tânărul, care și-a pierdut viața vineri seară în incendiul din clubul Colectiv, avea foarte multe idei, una dintre ele era aceea de a face un cor de copii care să cânte melodii rock.

"Era genial. Eu sunt profesor de șah, el juca din plăcere, dar era foarte inteligent. Să știți că în general cei care ascultă muzică rock sunt foarte inteligenți. David Gilmour, care este un mare chitarist, joacă șah superb, participă la concursuri. Chris de Burgh e maestru de șah. Sting e genial", mai spune șahistul.

Își mai amintește că, la un moment dat, când juca șah cu rockerul, îl rugase: "Cântă-mi, te rog, "Soldier of Fortune"! (piesă a formației Deep Purple — n.r.)", iar acesta a început să cânte "M-a făcut mama oltean". "Era ironic", concluzionează Dan Mițaru, cu un zâmbet amar.

El a mai spus că nu a fost niciodată în clubul Colectiv, dar că fiica lui a fost de vreo trei ori la concerte. Intenționase să vină și în seara în care au cântat cei de la "Goodbye to Gravity", dar a trebuit să stea cu băiețelul ei, în vârstă de șapte ani.

Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler lui Claudiu Petre și lui Adrian Rugină, care au murit în incendiu.

Potrivit Administrației Prezidențiale, ordinul a fost conferit "în semn de apreciere pentru curajul, altruismul și dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul "Colectiv" din București, încercând salvarea mai multor vieți cu prețul sacrificiului suprem".

Adrian Rugină și Claudiu Petre au reușit să iasă teferi din club, vineri seară, s-au întors pentru a salva alte vieți, dar au pierit.

Incendiul de la clubul Colectiv s-a soldat cu 32 de morți și peste o sută de răniți grav.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

4 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

5 VIDEO Scene fără precedent! Aurelian Bădulescu, pitbull-ul pesedistei din fruntea Primăriei Capitalei, l-a împ…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există