Comisia juridică a decis că deputatul Constantin Adăscăliței nu își pierde mandatul; ANI l-a declarat incompatibil

Comisia juridică a decis că deputatul Constantin Adăscăliței nu își pierde mandatul; ANI l-a declarat incompatibil

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis marți că deputatul PSD Constantin Adăscăliței nu își va pierde mandatul după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a solicitat încetarea mandatului de drept a acestuia pentru incompatibilitate. 

"Ca urmare a analizării cadrului legal s-au format următoarele concluzii: dacă domnul Adăscăliței Constantin s-ar afla în stare de incompatibilitate deținând funcția de deputat și altă funcție incompatibilă cu funcția de deputat i-ar înceta mandatul conform Constituției. Din actele depuse la dosar reiese că domnul Adăscăliței nu se află în stare de incompatibilitate în prezent și nu s-a aflat în stare de incompatibilitate între funcția de deputat și o altă funcție incompatibilă cu cea de deputat. Pe cale de consecință, domnului Adăscăliței nu îi poate înceta mandatul de deputat pentru incompatibilitate", a spus vicepreședintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților Ciprian Nica.

El a adăugat că din actele depuse la comisie reiese că Adăscăliței a fost declarat de ANI incompatibil pe vremea când a deținut funcția de consilier județean, fiind simultan asociat la o societate comercială care a încheiat un contract de prestări servicii cu Consiliul Județean Iași.

"Potrivit raportului ANI, domnul Adăscăliței are interdicție de a mai ocupa aceeași funcție timp de trei ani. Chiar dacă sintagma aceeași funcție s-ar interpreta că ar avea interdicție la toate funcțiile, inclusiv cea de deputat, nu poate înceta mandatul pentru interdicție, deoarece există un vid legislativ în sensul că nu există în Constituție posibilitatea de încetare a mandatului de deputat pentru o interdicție și nu există în Statutul parlamentarului sau în Regulament o procedură de încetare a mandatului în cazul interdicției de a ocupa funcția de deputat", a mai explicat Nica.

Comisia juridică a decis cu 11 voturi "pentru" și 5 "împotrivă" să transmită Biroului permanent al Camerei punctul său de vedere potrivit căruia deputatului Adăscăliței Constantin nu îi poate înceta mandatul și a cerut conducerii Camerei să înainteze o cerere către ANI în care să precizeze dacă are cunoștință că acesta se află în stare de incompatibilitate în timpul mandatului de deputat.

Agenția Națională de Integritate a solicitat săptămâna trecută Camerei Deputaților să constate încetarea de drept a mandatului lui Constantin Adăscăliței .

"Raportul de evaluare privind constatarea stării de incompatibilitate cu privire la Constantin Adăscăliței, fost consilier județean — vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, în prezent deputat, a rămas definitiv și irevocabil la data de 23 martie 2015 ca urmare a pronunțării deciziei de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Vă solicităm să constatați încetarea de drept a mandatului de deputat al domnului Adăscăliței Constantin în conformitate cu Statutul deputaților și senatorilor", se arată în adresa transmisă de ANI Biroului permanent al Camerei Deputaților. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale