Comisia pentru sănătate de la Cameră: Dezbaterile pe proiectul de lege privind fumatul se amână pentru săptămâna viitoare

Comisia pentru sănătate de la Cameră: Dezbaterile pe proiectul de lege privind fumatul se amână pentru săptămâna viitoare

UPDATE ORA 14.32 Deputatul PSD Rodica Nassar, membru în Comisia pentru sănătate, a anunțat, marți, că ședința acestui for în care urma să se discute proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului se amână pentru săptămâna viitoare.

"Președintele Comisiei pentru sănătate și familie a anunțat că ședința comisiei se amână pentru săptămâna viitoare. Nu cunosc motivul oficial", a spus Rodica Nassar.

Ea a explicat că președintele Comisiei, Florin Buicu, "este la Comisia pentru sănătate din Senat unde susține o inițiativă legislativă".

"Îmi cer scuze și de altfel am făcut-o și personal pentru faptul că au așteptat trei ore (medici, ONG-urile — n.r.), dar sper ca săptămâna viitoare să se rezolve această problemă", a adăugat aceasta.

La rândul său, deputatul PSD Aurelia Cristea, unul dintre inițiatorii legii, a spus că va solicita în continuare rediscutarea în comisie a proiectului de lege.

"Ceea ce urmează să fac este să solicit în continuare rediscutarea în comisie pentru că este vorba despre un singur articol. Acel articol care se referea la comercializarea țigărilor în locurile de trecere, afișarea lor în locurile de trecere. Pe acest articol și-a exprimat o poziție Consiliul Concurenței și urma să fie eliminat din actuala lege și rediscutat în ceea ce privește publicitatea într-o cu totul altă lege", a spus Cristea.

Ea a adăugat că se simte ''jenată'' de situație. "Mă simt extrem de jenată de situația în care am fost puși astăzi și în special de situația în care au fost puși reprezentanții ONG-urilor care au fost invitați la ședința Comisiei de sănătate și domnii profesori doctori (...) în sensul în care nici măcar nu li s-a adresat un 'bună ziua' din partea reprezentanților Comisiei pentru sănătate și nici nu li s-a spus oficial care este motivul, decât după trei ore de amânare a ședinței", a arătat Cristea.

Ea a susținut că proiectul de lege nu necesită investiții. "Este un proiect de lege care nu are costuri financiare, dar care poate face o reducere de costuri la bugetul sănătății și asigură o viață mai bună copiilor și nouă tuturor", a afirmat deputatul PSD.

Aurelia Cristea a explicat că amendamentul privind comercializarea tutunului nu îi aparține.

"Amendamentul este al Comisiei pentru sănătate și probabil că cei mai în măsură să răspundă sunt membrii comisiei, pentru că eu mi-am retras amendamentele cu privire la comercializare, considerând că nu este locul lor în această lege", a mai spus Cristea.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost retrimis la Comisia pentru sănătate pentru a se discuta un amendament cuprins în actul normativ care interzice afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere.

UPDATE ORA 13.27 Muzică în așteptarea dezbaterii legii fumatului la Comisia pentru sănătate

Ședința Comisiei pentru sănătate a Camerei Deputaților în care urma să se dezbată proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului întârzie de mai bine de trei ore, iar reprezentanți ai medicilor și societății civile, prezenți la Parlament, spun că nu vor pleca până când inițiativa legislativă nu va fi discutată.

Președintele Comisiei, social-democratul Florin Buicu, a participat la o ședință comună cu Comisia pentru educație apoi a mers la Senat, motiv pentru care ședința a fost întârziată. Ședința forului era programată să înceapă la ora 10,00.

Medicii, societatea civilă și deputatul PSD Aurelia Cristea, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, au mers la Comisia pentru educație pentru a sta de vorbă cu Florin Buicu, fără a avea însă succes. Întorși în sala Comisiei pentru sănătate, reprezentanții medicilor și ai societății civile au dorit să-i facă o "dedicație" lui Florin Buicu. Astfel, ei au difuzat muzică de pe un laptop, printre piesele ascultate de cei prezenți fiind și cea a regretatei Doinei Badea "În așteptarea ta".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”