Covasna: Reprezentanții Asociației Mangalița spun că această rasă tradițională de porc va reveni în perioada următoare

Covasna: Reprezentanții Asociației Mangalița spun că această rasă tradițională de porc va reveni în perioada următoare

Inginerul silvic Rancz Sandor și-a propus să revigoreze activitatea Asociației producătorilor de porci Mangalița din România, pe care a preluat-o anul trecut, și să revitalizeze această rasă tradițională, aproape dispărută în ultima jumătate de secol.

Rancz Sandor are o fermă de porci de Mangalița în localitatea Mereni din județul Covasna, de care se ocupă de aproape cinci ani. A început cu câteva exemplare, iar acum are peste 200 de porci pe care îi crește în turme pe o suprafață de aproape trei hectare.

Rancz Sandor a declarat, pentru AGERPRES, că 'porcul-somon' sau 'măslinul cu patru picioare', cum i se mai spune porcului Mangalița, este căutat de cunoscători pentru carnea gustoasă și grăsimea săracă în colesterol, dar bogată în acizi grași Omega 3, iar rasa va reveni în atenția producătorilor deoarece oamenii încep să acorde o atenție tot mai mare alimentației sănătoase. El a precizat că în restaurantele de lux o friptură de Mangalița costă de trei și chiar patru ori mai mult decât o porție de carne de porc obișnuit.

'Porcul de Mangalița este crescut în libertate sau semi libertate, iar ca să ajungă la greutate optimă pentru tăiere trebuie să crească cel puțin un an și jumătate, are nevoie de mult mai mult timp decât un porc normal (...) Este un porc cu grăsime multă, foarte multă, dar cu un mare conținut de Omega 3. Din cauza acizilor grași nesaturați untura nu se întărește ca la ceilalți porci, tot timpul parcă ar fi ulei, curge (...) Ca să înțelegeți mai bine, la Mangalița carnea reprezintă doar 20-30% din carcasă, în rest e numai grăsime. Deci, poate conține peste 70% grăsime. Bunicii mei aveau slănină de cinci degete, asta era slănina de Mangalița, foarte gustoasă și foarte bună. Carnea e și mai gustoasă, dar e foarte puțină, de aceea e și scumpă (...) Cert e că toată lumea bună cunoaște Mangalița', a declarat inginerul Rancz Sandor.

Potrivit acestuia, Mangalița a pierdut teren în ultimii zeci de ani ca urmare a apariției fermelor de porci de carne, dar e convins că tot mai mulți crescători de animale se vor orienta spre această rasă de porci.

'Deocamdată nu sunt așa de multe ferme de Mangalița în țara noastră (...), dar Guvernul României a început de anul trecut să acorde o subvenție pe scroafe, prin minimis, și eu cred că crescătorii de Mangalița o să se înmulțească de acum înainte. Până acum creșterea s-a făcut mai mult din hobby. Noi am fost printre puținii care au început să comercializeze această carne, am început să intrăm pe piață, dar nu putem vinde cantitate mare (...) Ca să ajungă la 200 de kilograme unui porc de Mangalița îi trebuie timp să crească (...) În străinătate Mangalița se vinde bine, dar în România piața nu e așa de bună pentru că oamenii nu prea cunosc această specie (...) Mangalița a fost neglijată, au rămas destul de puține exemplare (...), dar eu cred și sper ca în viitor oamenii să se uite mai mult la sănătate, să se uite mai bine la ce consumă și atunci o să se plătească și animalele astea care se cresc mai greu, dar care produc o carne de calitate și un gust cum nu găsești la nici un alt porc', a mai spus Rancz Sandor.

Inginerul covăsnean a menționat că Mangalița este una dintre cele mai vechi rase de porci din Europa, obținută prin încrucișarea porcilor autohtoni cu mistreți, motiv pentru care are o blană deasă, o constituție robustă și este foarte rezistent la temperaturi scăzute. Acizii grași Omega 3 se regăsesc în special în uleiul de măsline și în carnea de pește, iar de aici Mangalița și-a atras renumele de 'porcul somon' și 'măslinul cu patru picioare'.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”