Dan Şova, urmărit penal pentru 3 acte de corupţie. V. Ponta aşteaptă citaţia-VIDEO

Dan Şova, urmărit penal pentru 3 acte de corupţie. V. Ponta aşteaptă citaţia-VIDEO

Miercuri dimineaţă, Dan Şova a intrat la DNA cam trist şi a ieşit aproape plângând. La scurt timp, DNA a dat publicităţii un comunicat prin care anunţa că purtătorul de cuvânt al prezumtivului candidat la preşedinţie al PSD este cercetat penal pentru 3 acte de corupţie.

Sursele noastre, mai mult decât credibile, susţin că este doar o chestiune de zile până când, copilul spiritual al celor doi mari persecutaţi şi condamnaţi politici ai României, Adrian Năstase şi Dan Voiculescu, Victor Ponta, va fi chemat pentru audieri. 

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:
CRISTEA DUMITRU, la data faptelor director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată;
ȘOVA DAN-COMAN, la data faptelor reprezentant legal al SCA „Șova și Asociații”, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

1. În legătură cu faptele reținute în sarcina suspectului Cristea Dumitru:

- în calitate de director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni CET, suspectul Cristea Dumitru a încheiat cu SCA „Șova și Asociații”, la data de 23 iulie 2007, un contract de asistență juridică și la data de 29 decembrie 2007, un act adițional la acel contract, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a celor privind buna gestiune financiară, astfel încât SCA „Șova și Asociații” a reprezentat CER în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA „Șova și Asociații”.
- în calitate de director general și ordonator de credite al CET, a încheiat în data de 1 noiembrie 2007, un act adițional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica), la contractul de asistență juridică din 23 iulie 2007, prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.
- în calitate de director general și ordonator de credite al CET, a încheiat la data de 13 februarie 2008, un alt contract de asistență juridică cu SCA „Șova și Asociații” (relativ la litigiul CET vs. ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.
- în calitate de director general al CET, în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani, conduită infracțională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar
- în calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, a încheiat cu reprezentanții Electrica, tranzacția relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacție prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalitățile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunțat (20.222.761,10 lei) și jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obținerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunțat, mai puțin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei).

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni (CET) prin activitățile descrise se ridică la suma de peste 71 milioane lei.

2. În legătură cu faptele reținute în sarcina suspectului Șova Dan-Coman,

- În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).
- În perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și Electrica, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adițional la contractul de asistență juridică; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes).
- În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

Suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA „Șova și Asociații”, ca urmare a contractelor de asistență juridică încheiate cu cele două complexe energetice, Turceni și Rovinari, este estimată la valoarea de 3.455.754 lei.

Persoanelor sus menționate li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Prima declarație a lui Șova după ce DNA l-a pus sub urmărire: Băsescu e de vină!

Șova a reacționat la acuzațiile DNA, după ce cu puțin timp înainte, spusese că el nu este urmărit penal ci doar suspect.

”Vin după 7 ani să mă întrebe de ce am încheiat trei contracte și am salvat distrugerea Turceniului și Rovinariului ca să nu ajungă în mâna unor grupuri infracționale? Asta mă întreabă procurorii și de abia aștept să le răspund.

Nu am nimic de ascuns. Eu sunt complice pentru că eram conducătorul firmei care a salvat cele două termocentrale. Nu poți să reții complicitatea la abuz în serviciu unui avocat care a încheiat un contract.

Singurul abuz pe care eu îl rețin e al lui Blejnar. E hilar să răspund în fața procurorilor la aberațiile unui infractor notoriu al României.

Acum nu spun că e un dosar politic, dar e ciudat că apare acum, când eu sunt purtătorul de cuvânt al campaniei unui candidat la președinția României.

Pentru controalele ANAF e de vină Traian Băsescu, cel care a dat ordin să se ajungă la Victor Ponta și s-a ajuns la mine.”, a declarat Dan Șova la realitatea tv.

Scurtă istorie

În luna ianuarie 2014, un raport al Inspecţiei Judiciare arăta că premierul Victor Ponta, fost partener senior in firma lui Şova, este cercetat într-un dosar al DNA pentru implicarea în incheierea unor contracte ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni şi cu Complexul Energetic Rovinari. Ponta a respins informaţia la acel moment, catalogând-o drept "o tâmpenie" 

ANAF a sesizat, în 2011, DNA în privinţa senatorului PSD, Dan Şova, cu privire la scandalul Rovinari -Turceni.  Sesizarea făcută de ANAF atrăgea atenția asupra modului în care au fost atribuite şi cum s-au derulat contractele de consultanţă juridică începând cu anii 2006-2007. Cele două societăţi ar fi încheiat contracte de consultanţă de 7,7 milioane de lei cu firma de avocatură a lui Dan Şova, la intervenţia lui Victor Ponta.

După sesizarea făcută de ANAF, senatorul PSD Dan Şova a respins acuzaţiile ANAF cu privire la ilegalităţile existente în contractele pe care firma sa de avocatură le-a avut cu complexele energetice de la Rovinari şi Turceni. El a calificat drept "total false şi nişte minciuni", informaţiile de presă care acreditau idea că Victor Ponta ar fi facilitat şi beneficiat de pe urma acestor contracte de asistenţă juridică. Potrivit senatorului social-democrat, singura colaborare cu Ponta a privit două dosare penale. Cât despre sponsorizarea cu o maşină a curselor de raliuri ale liderului PSD, Şova a prezentat un contract de comodat, care ulterior a luat forma unui contract de leasing Ponta preferând să cumpere respectivul automobil.

 "Într-unul din cazurile pe care le-am avut s-au ivit două dosare de penal, trebuia să lucrăm, era un client foarte mare, privat, trebuia lucrat şi am apelat la serviciile dnului Victor Ponta care ne-a sprijinit timp de 15 luni. (...) Onorariile pentru respectivul client pentru care Victor Ponta ne-a ajutat, n-a plătit niciodată în aceste 15 luni către Şova & Asociaţii onorarii sunt 20 de mii de euro pe lună, pentru că cele două dosare penale erau numai una dintre probleme. Asta este marea istorie a colaborării între Şova&Asociaţii şi cabinetul individual Victor Ponta. Să spun că-mi pare rău că am colaborat cu Victor Ponta? Îmi pare foarte bine. Era unul dintre cei mai buni avocaţi de penal atunci când făcea avocatură. Vreau să vă spun că cel pentru care ne-a ajutat, deşi, dintr-o greşeală, era pasibil de închisoare de până la 15 ani a terminat prin a lua un an cu suspendare", explica Șova în 2011.

Dan Șova a fost senator de Olt în legislatura 2008-2012 din partea PSD, ministru pentru relația cu Parlamentul în primul guvern Ponta - 6 august 2012 - 21 decembrie 2012, ministru delegat pentru proiecte de infrastructură în al doilea guvern Ponta - 21 decembrie 2012-5 martie 201, ministru al transporturilor în al treilea guvern Ponta - 5 martie 2014-24 iunie 2014.

Într-o declarație de avere din 2012, Dan Şova apare ca proprietar a trei case, două în Bucureşti şi una în Ilfov, şi al unui autoturism Volkswagen din anul 2007, precum și a unui Rover din 2008. Şova mai deţine o colecţie numismatică, cu o valoare estimată de 15.000 de euro, el având trecut şi un depozit bancar cu o valoare de 165.000 euro, precum şi un alt depozit de peste 14.000 de lei.

Şova a declarat venituri de 32.502 lei în ultimul an fiscal din postul de conferenţiar universitar doctor la Universitatea Bucureşti şi 51.309 lei ca senator. El a trecut 59.116 lei pierdere fiscală la Casa de avocat "Şova şi asociaţii" şi 15.982 de lei pierdere fiscală anuală pentru postul de practician în insolvenţă.

Citeşte şi

http://www.comisarul.ro/politic/dan-%C5%9Eova-un-infractor-ocrotit-de-dna-si-anaf/actul_148007.html

Citeşte şi

http://www.comisarul.ro/politic/dan-%C5%9Eova-catre-prieteni-ba-pe-mine-ma-doare-in-cr-_67559.html&hl=dan%20sova%20catre%20prieteni

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Așa o fi?

5 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?