Director adjunct şi fost secretar general al MNIT, urmăriţi penal pentru corupţie

Director adjunct şi fost secretar general al MNIT, urmăriţi penal pentru corupţie

Directorul general adjunct din Ministerul Culturii Roxana Bălăuţă, fostul secretar general al instituţiei Cristian Staicu şi fostul director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, în cazul unui contract de amenajare a muzeului.

Director adjunct şi fost secretar general al MNIT, urmăriţi penal pentru corupţie (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au început urmărirea penală în acest caz faţă de Viorica Crişan, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) la data faptelor, şi Emilia Taloş, fost contabil şef al MNIT, ambele fiind acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.

Alături de acestea sunt urmăriţi penal, tot pentru abuz în serviciu, Mircea Cristian Staicu , secretar general în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional la data faptelor, Roxana Bălăuţă, directorul adjunct în aceeaşi instituţie şi Constanţa Grosu, referent în MCCPN.

Anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de SC Artex Services International SRL Bucureşti, pentru complicitate la abuz în serviciu, în condiţiile în care funcţionarul public a produs un folos material necuvenit faţă de o persoană juridică, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, societatea Artex International Services a semnat, în 25 noiembrie 2009, contractul de cesiune "Amenajare muzeală" cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, reprezentată atunci de directorul general Viorica Crişan şi contabilul şef Emilia Taloş. Contractul a fost încheiat pentru perioada 25 noiembrie 2009 - 31 iulie 2011 şi avea ca obiect "ansamblul de opere de creaţie intelectuală şi artistică intitulat: amenajare muzeală", în spaţiile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, preţul contractului fiind stabilit la 11 milioane de euro (echivalentul a 47.080.000 de lei), la care se adăuga TVA de 19%, în valoare de 2.090.000 de euro (respectiv 8.945.200 lei).

Anchetatorii susţin că MNIT a atribuit contractul fără respectarea procedurilor privind achiziţiile publice, iar unele plăţi au fost făcute pentru servicii şi lucrări care nu au fost executate.

"Din probele administrate a rezulta că atribuirea execuţiei lucrărilor pentru obiectivul de investiţii «Amenajare muzeală» s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achiziţiile publice, iar efectuarea de plăţi/cheltuieli de capital, în sumă totală de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investiţii, a fost făcută pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea, sau a fost făcută pentru servicii şi lucrări neexecutate. Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a efectuat plăţi, în trei tranşe, în perioada 23.12.2009 - 29.12.2009, către SC Artex Services International SRL Bucureşti", au scris procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Anchetatorii le mai acuză pe Viorica Crişan şi Emilia Taloş că au cerut, în 16 iulie şi 12 octombrie 2009, suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al MNIT, solicitare făcută abuziv, fără a avea o fundamentare legală a valorii investiţiei solicitate. Iniţial, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a avut, pentru 2009, un bugetul de venituri şi cheltuieli de un milion de lei, la articolul bugetar "cheltuieli de capital".

"Ulterior, Crişan Viorica şi Taloş Emilia au semnat şi Nota de fundamentare, la 12.10.2009, identică în conţinut cu referatul de necesitate, ambele având un conţinut general şi fără să furnizeze niciun element cu privire la modul de stabilire a valorii estimate a obiectivului de investiţii. În baza acestor documente, în perioada octombrie - decembrie 2009, funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, respectiv suspecţii Staicu Mircea Cristian, Bălăuţă Roxana, Grosu Constanţa au aprobat, cu încălcarea prevederilor legale, suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al MNIT, pe anul 2009, cu suma de 7.663.000 lei, în trei tranşe", au precizat procurorii.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale