Directorul general al APIA, Dorel Benu, a fost săltat de procurorii DNA/Alţi 19 suspecţi au fost duşi la audieri

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, într-un comunicat de presă, că în această cauză s-a dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea de beneficii necivenite.

 În urma perchezițiilor care continuă și la această oră în 13 locații din București și în județele Suceava și Dâmbovița (cinci sunt sediile unor instituții publice și persoane juridice), directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat cu mandat și condus la audieri la DNA - Serviciul Teritorial Suceava, pentru a da explicații într-un nou dosar de fraudă cu fonduri europene. În total sunt vizate 20 de persoane care vor ajunge la audieri.

Procurorii anticorupție suspectează că la nivelul APIA Suceava funcționează o adevărată rețea infracțională prin intermediul căreia s-au aprobat subvenții pentru peste 240 dosare depuse fără drept. Este vorba de exploatații agricole și ferme care nu îndeplineau condițiile pentru a primi subvențiile din bani publici. Cu sprijinul unor funcționari din cadrul DSVSA și a medicilor concesionari din teritoriu, zeci de exploatații zootehnice au fost înființate fictiv sau înregistrate retroactiv în Registrul Național al Exploatațiilor cu scopul de a se încasa subvenții. În alte cazuri explotațiile nici măcar nu exită. Zeci de fermieri figurează în acte ca deținători de exploatații, însă toate demersurile legate de întocmirea și depunerea dosarelor, și ulterior de încasarea sumelor, erau realizate de medici veterinari și alte persoane din rețea (din rețea ar mai face parte un avocat, un agent de poliție, fostul primar din Câmpulung Moldovenesc).

Sub semnul întrebării sunt puse și alte zeci de dosare de sprijin întocmite de parohiile și mânăstirile din județ, fiind alocate sume pentru terenuri nelucrate. De bani beneficiau nu doar deținătorii din acte, ci și mai-mari din administrația locală. Prejudiciul estimat este de sute de mii de euro. Vom reveni.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion