Directorul ROMATSA-Baia Mare, cercetat penal de DNA sub control judiciar

Directorul ROMATSA-Baia Mare, cercetat penal de DNA sub control judiciar

Traian Rițiu, șeful Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare (subordonată Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA), a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în același dosar au fost puși sub acuzare Vasile Pop, administrator de fapt al SC Mozigres Construct SRL Baia Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu; Vasile Mihai Pop, administrator al SC Mozigres Construct SRL Baia Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuată.

DNA susține că, în intervalul 2012 — 2013, Traian Rițiu a dispus achiziționarea, prin atribuire directă, preferențială, a unor lucrări de construcții privind renovări și amenajări interioare în spațiile aparținând Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanțare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă București, în valoare de aproximativ 163.000 lei.

Cele 5 lucrări au fost atribuite către SC Mozigres Construct SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către Vasile Pop, cu încălcarea art. 19 din OUG nr.34/ 2006, creându-se un folos material pentru această societate comercială.

De asemenea, în cursul anului 2012, Traian Rițiu a atribuit preferențial contracte de lucrări care au fost supraevaluate, vizând în special renovări și amenajări interioare și exterioare ale spațiilor aflate în patrimoniul instituției pe care o conduce.

Lucrările s-au realizat prin finanțare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă București, acestea fiind în valoare de aproximativ 186.442 lei, fapt în urma căruia acesta a creat un prejudiciu patrimoniului Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA București și a fost obținut un avantaj pentru societățile comerciale executante.

Astfel, în intervalul martie-iunie 2012, unei societăți comerciale i-au fost atribuite direct trei contracte de lucrări, respectiv lucrări de renovare a platformei stației meteo, a radiofarului din localitatea Borlești, cât și contractul "Reparație exterioară vigie TWR".

În luna mai 2012, unei alte societăți comerciale i-au fost atribuite lucrări de reparații la radiofarul din localitatea Borlești, respectiv izolarea și finisarea pereților exteriori. Necesitatea realizării acestei ultime investiții nu a fost argumentată într-un memoriu tehnic de necesitate, care trebuia întocmit anterior solicitării înaintate către ROMATSA.

Totodată, în anul 2014, Traian Rițiu a dispus achiziționarea, prin atribuire directă, preferențială, a șase lucrări de construcții privind renovări și amenajări interioare în spațiile aparținând Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanțare din bugetul ROMATSA, în valoare de aproximativ 194.318 lei.

Cele șase lucrări au fost atribuite către SC Mozigres Construct SRL, societate comercială administrată de Vasile Mihai Pop, cu încălcarea art. 19 din OUG nr.34/ 2006, creându-se un folos material pentru această societate comercială.

În schimbul atribuirii lucrărilor, Mozigres Construct SRL a realizat mai multe lucrări de construcții și amenajare, în mod repetat, la un imobil aparținând lui Traian Rițiu, fără a i se pretinde sau a se primi de la acesta vreo sumă de bani sau bunuri și fără emiterea de documente contabile.

De asemenea, Vasile Pop a efectuat, de mai multe ori, plăți de materiale necesare la construirea imobilului aflat în proprietatea lui Traian Rițiu, la diverși furnizori, sume de bani care nu i-au fost restituite de acesta din urmă.

Traian Rițiu, Vasile Pop și Vasile Mihai Pop vor fi cercetați sub control judiciar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”