DNA a introdus Buletinul de Presă pentru FILIALE

DNA a introdus Buletinul de Presă pentru FILIALE

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului lt. - col. BOGHIU PAUL, ofițer activ în Ministerul Apărării Naționale, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii februarie 2014, lt.-col. Boghiu Paul, îndeplinind funcția de șef al Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui, a pretins și ulterior, în jurul datei de 11.03.2014, a primit de la o persoană denunțător în cauză, suma de 500 euro și produse alimentare (20 litri de vin, 2 litri de țuică și 2 cocoși), căruia i-a promis că, în schimbul unei plăți nedeterminate, îi va ajuta fiul, să fie angajat ca soldat - gradat profesionist în armată, lăsând să se creadă că are influență asupra membrilor comisiei de selecție, formată din cadre militare, și că i-ar putea determina pe aceștia să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu.

În cauză procurorul a beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Iași.


2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului TUDORAȘCU GILBERT EDUARD, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- trafic de influență (2 infracțiuni),
- participație improprie la fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2014, inculpatul Tudorașcu Gilbert Eduard a pretins de la un martor – denunțător suma de 250.000 euro, din care a primit efectiv 52.000 euro (în patru rânduri, respectiv în 16.11.2013- 22.500 euro, 18.12.2013 -10.000 euro, 24.12.2013- 10.000 euro și 18.01.2014 -10.000 euro) și promisiunea de transmitere a dreptului de proprietate asupra unui imobil evaluat la 100.000 euro, în schimbul influențării magistraților investiți cu soluționarea unor cauze penale în care mama denunțătorului, avea și are calitatea de inculpat.
Pentru convingerea denunțătorului în necesitatea remiterii sumelor de bani în cauză, inculpatul Tudorașcu Gilbert Eduard a lăsat să se creadă că prin intermediul unor rude/afini ce dețin funcția de judecatător la Înalta Curte de Casație și Justiție poate să exercite acte de influență asupra magistraților –judecători și procurori de pe raza de competență a Curții de Apel Craiova, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate din starea de arest preventiv a mamei denunțătorului, ridicarea unor măsuri asigurătorii instituite asupra unor imobile și, finalmente (după terminarea cercetării judecătorești), obținerea unei pedepse cu suspendarea condiționată a executării acesteia.
În același context, la data de 04 februarie 2014, inculpatul Tudorașcu Gilbert Eduard a determinat un notar public, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să ateste, fără vinovăție, împrejurări necorespunzătoare adevărului (în legătură cu faptul remiterii către martorul denunțător a sumei de 30.000 euro, aspect nepetrecut în realitate), în conținutul unei promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare ce privea imobilul respectiv.

În perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, inculpatul Tudorașcu Gilbert Eduard a pretins de la un alt denunțător suma de 80.000 euro și a primit efectiv suma de 40.000 euro (respectiv, 25.000 euro în București și 15.000 euro în municipiul Constanța), lăsând să se înțeleagă că are influență asupra magistraților investiți cu soluționarea unei cauze penale, în vederea obținerii punerii în libertate din starea de arest preventiv a unei rude a martorului denunțător.

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător până la concurența sumei de 92.500 euro asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea/coproprietatea inculpatului Tudorașcu Gilbert Eduard.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.


3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GREAVU AURELIAN ALIN, președinte al Asociației „Împreună Pentru Sibiu”, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, în cadrul programului „Tineret în acțiune”, între Asociația „Împreună Pentru Sibiu”, reprezentată de inculpatul Greavu Aurelian Alin, și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – A.N.P.C.D.E.F.P., s-a încheiat un contract de finanțare pentru implementarea proiectului „Iubește-ți copiii fii alături de ei!”, program finanțat din fonduri europene.
În vederea implementării acestui proiect, A.N.P.C.D.E.F.P. București a virat, în data de 26 martie 2012, în contul bancar aparținând Asociației „Împreună Pentru Sibiu” suma de 16.597,57 lei, reprezentând avans implementare proiect.
Această sumă a fost retrasă în numerar, în mod succesiv, în perioada 29.03. - 08.05.2012, de către inculpatul Greavu Aurelian Alin, bani pe care nu i-a folosit conform destinației.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba.


4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului CURTAȘU MARIUS-VALENTIN, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunilor concurente de evaziune fiscală și înșelăciune (câte 708 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 04 iulie 2003 - 15 decembrie 2005, inculpatul Curtașu Marius-Valentin a prezentat declarații de valoare în vamă și facturi externe de marfă cu ocazia celor 708 importuri de mărfuri alimentare congelate efectuate prin intermediul mai multor societăți comerciale, administrate de acesta și care conțineau prețuri și valori mai mici ale mărfurilor importate decât cele reale. În acest mod, inculpatul a ascuns o bază de impozitare în valoare totală de 46.506.426,29 lei, prin diminuarea prețului și valorii reale a mărfii și redistribuirea nelegală a acestuia sub forma unor servicii fictive de marketing sau de altă natură în cuantum de 46.506.426,29 lei, care nu au fost astfel incluse în baza de impozitare.
În acest mod, inculpatul a sustras de la plată suma de 12.153.037,10 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată cuvenită bugetului de stat.
Totodată, inducerea în eroare a autorităților vamale române de către inculpatul Curtașu Marius-Valentin a determinat aceste autorități să acorde liberul de vamă pentru importurile efectuate de societățile comerciale administrate de inculpat, în condițiile unor valori nereale a mărfurilor și a bazei de impozitare, ceea ce a condus la păgubirea bugetului de stat cu suma de 18.802.818,04 lei reprezentând taxe vamale și cu suma de 205.999,32 lei reprezentând comision vamal.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile și conturilor aparținând inculpatului Curtașu Marius-Valentin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.


5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului TÎRLUNGEANU MARIAN, administrator al unei societăți comerciale, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de șantaj.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – iulie 2014, inculpatul Tîrlungeanu Marian, în mai multe rânduri, pe fondul unor relații comerciale tensionate, a constrâns, prin amenințare, pe administratorul unei alte firme să-i dea suma de 83.856,34 lei, reprezentând o datorie mai veche, cu scopul de a dobândi în mod injust acest folos patrimonial.
În acest context, inculpatul a transmis persoanei vătămate mai multe mesaje de amenințare dar și unele cu un conținut jignitor prin care îi cerea datoria, scopul acestor amenințări, care vizau viața și integritatea corporală a persoanei vătămate și a copiilor săi, fiind acela de a o determina să îi dea banii datorați.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…