DNA cere încuviințarea arestării preventive a lui Toni Greblă; urmărirea penală extinsă

DNA cere încuviințarea arestării preventive a lui Toni Greblă; urmărirea penală extinsă

Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut marți sesizarea Biroului permanent al Senatului pentru încuviințarea arestării preventive în cazul judecătorului CCR Toni Greblă, urmărit penal pentru mai multe fapte, și trimiterea acestuia în judecată.

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei privind sesizarea Biroului permanent al Senatului României, în vederea declanșării procedurilor pentru obținerea avizului necesar pentru arestarea și trimiterea în judecată penală a suspectului Greblă Toni, judecător la Curtea Constituțională a României", se arată într-un comunicat al DNA transmis marți AGERPRES.

Procurorii au extins urmărirea penală față de Toni Greblă și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și folosirea în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este folosită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

El este acuzat de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

"Față de momentul inițial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârșirii ultimelor două infracțiuni menționate, în sensul în care judecătorul de Curte Constituțională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la DNA, i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru și îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influență pentru a obține aceste informații de la organele judiciare", mai precizează DNA.

Toni Greblă a fost desemnat, pe 16 decembrie 2013, de către plenul Senatului, pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), după ce postul deținut de Iulia Motoc a fost declarat vacant ca urmare a numirii acesteia în funcția de judecător la CEDO.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Cum a eliminat o capră din Ucraina 40 de soldați ruși

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie