DNA: Cristinel Bîgiu era preocupat să ascundă urmele infracțiunilor săvârșite (interceptări)

DNA: Cristinel Bîgiu era preocupat să ascundă urmele infracțiunilor săvârșite (interceptări)

Președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, reținut pentru luare de mită, era preocupat să ascundă urmele infracțiunilor săvârșite, sugerându-i unui complice să simuleze, într-o discuție cu mituitorul, că banii în cauză ar fi reprezentat de fapt un împrumut, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă.

Intențiile lui Bîgiu reies din interceptarea unei discuții pe care acesta a purtat-o cu Ionuț Robert Pițigoi, care are calitatea de suspect în dosar.

"Ionuț Robert Pițigoi: Cum fac cu...?
Marian Cristinel Bîgiu: Sună-l pe AL..
Ionuț Robert Pițigoi: Da.
Marian Cristinel Bîgiu: Te intâlnești cu el și îi spui: 'Bă, a venit unu și i-am zis că: 'Eu n-am nevoie de ei'..., da?
Ionuț Robert Pițigoi: Da!
Marian Cristinel Bîgiu: Și îi spui că: 'Bă, ăștia mulțumesc că mi i-ai dat în... Bă, când mai ai nevoie...' Da?
Ionuț Robert Pițigoi: Da.
Marian Cristinel Bîgiu: Hai, ca să... Înțelegi ce vreau să...?
Ionuț Robert Pițigoi: În regulă".

Din aceeași interceptare mai reiese că cei doi erau îngrijorați de faptul că ar putea fi vizați de o anchetă.

"Marian Cristinel Bîgiu: Hai! și mai zi-mi și mie... Hai, că nu închide în două minute, ce mai zicea ăla?
Ionuț Robert Pițigoi: Nimic, am stat de vorbă de Revelion, de astea...
Marian Cristinel Bîgiu: L-ai mai întrebat ceva? L-ai întrebat? Că ce?
Ionuț Robert Pițigoi: Mă duc să...
Marian Cristinel Bîgiu: Da' nu înțeleg ce zici! De ce zici....?
Ionuț Robert Pițigoi: E periculos acum cu toate nebuniile astea la televizor...
Marian Cristinel Bîgiu: Și n-ai, n-ai discutat? Nu ți-a făcut vreun semn dacă e vreo problemă ceva? Sau nu e?
Ionuț Robert Pițigoi: Nu! Nu mi-a făcut... n-am vorbit, am vorbit că (...)... De ieri îl tot sun, l-am sunat și-n dimineața asta că 'Te anunț!' că 'Te anunț!' că 'Te anunț!', nu m-a sunat! Nimic interesant!
Marian Cristinel Bîgiu: Tu spui că ...[neinteligibil]...
Ionuț Robert Pițigoi: Nu, serios! Serios! Vă spuneam dacă era!
Marian Cristinel Bîgiu: Atunci ai grijă ce vorbești. Mă, și noi când spuneam cincizeci de mii, ei... deci nu... Ai grijă ce...".

Având în vedere preocuparea inculpatului de a ascunde urmele infracțiunilor comise, procurorii DNA apreciază că "în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpaților de la urmărirea penală și al împiedicării acestora să comită noi infracțiuni" se impune luarea măsurii arestării preventive".

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2013 — decembrie 2014, Cristinel Bîgiu, în calitate de președinte CJ Buzău, i-a solicitat lui Dragoș Cojocea, director executiv al Direcției de dezvoltare regională din cadrul Consiliului Județean, efectuarea de demersuri pentru declanșarea procedurilor de achiziție directă (prin modificarea proiectului inițial în cuantum de 400.000 lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020 și împărțirea în trei componente astfel încât să fie posibilă evitarea procedurii de licitație publică), identificarea unor firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte și întocmirea lor efectivă.

Anchetatorii au reținut că, după efectuarea acestor proiecte și aprobarea plăților de către Bîgiu, era stabilit ca Dragoș Cojocea să remită, sub formă de mită, președintelui CJ jumătate din suma achitată, respectiv 200.000 lei, bani pe care urma să-i recupereze de la firmele care figurau în mod fals ca executanții celor trei proiecte. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși