DNA: Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, trimiși în judecată în dosarul Microsoft

DNA: Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, trimiși în judecată în dosarul Microsoft

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, precum și primarul suspendat din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență în dosarul Microsoft, potrivit unui comunicat transmis marți de DNA.

Gheorghe Ștefan a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv iar ceilalți trei inculpați, în stare de arest la domiciliu.

"În perioada 2004 — 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane USD în anul 2004 și respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora — Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoș Dorin — persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care îi aparține lui Nicolae Dumitru , în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Ulterior, sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele inculpatului, "nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora".

Dorin Cocoș este acuzat că în anul 2009 a pretins de la aceiași doi denunțători suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Ștefan și suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, "toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern, între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009". Anchetatorii au stabilit că Dorin Cocoș a primit efectiv de la denunțători suma de 9 milioane de euro.

La rândul său, Gabriel Sandu este acuzat că, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a pretins și primit în anul 2009, de la aceiași denunțători, suma de 2.196.035 euro "pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari". Suma de bani a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei Essim partners Ltd., pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive.

Tot în anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, partid aflat la guvernare, Gheorghe Ștefan, în baza unei înțelegeri prealabile cu Dorin Cocoș, "a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009". Banii au fost transferați în contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, care aparținea unei persoane din cercul relațional al inculpatului și care a acceptat tranzacționarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ștefan.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Nicolae Dumitru, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

4 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina