DNA: Procurorii au disjuns cercetările față de Elena Udrea pentru spălare de bani

DNA: Procurorii au disjuns cercetările față de Elena Udrea pentru spălare de bani

Procurorii anticorupție au dispus, marți, disjungerea cercetărilor efectuate față de fostul ministru Elena Udrea pentru infracțiunile de spălare a banilor și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. * DNA: Procurorii au disjuns cercetările față de Elena Udrea pentru spălare de bani

* Elena Udrea, trimisă în judecată de DNA în dosarul 'Gala Bute'

* Udrea: Dosarul Gala Bute a fost trimis în instanță; arestul preventiv nu mai este necesar

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Elena Udrea a fost trimisă în judecată în dosarul 'Gala Bute', procurorii continuând cercetările față de fostul ministru sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, cauza fiind disjunsă.

De asemenea, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Cornel Resmeriță și Cristofor Alin Condoiu pentru infracțiunile de abuz în serviciu, și față de inculpații Adrian Gardean, Miron Dorel Gardean și Miron Lupulescu pentru infracțiunile de dare de mită și instigare la abuz în serviciu.

Conform sursei citate, Udrea a primit, în cursul anului 2010, în mod indirect, pentru sine și pentru altul, prin intermediul lui Ștefan Lungu, fostul său consilier personal, foloase materiale de la Adrian Gardean și Miron Gardean, pentru a asigura finanțarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului 'Schi pentru România'.

Astfel, la datele de 24 august 2010 și 20 decembrie 2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei în patrimoniul unei societăți controlate de inculpatul Ștefan Lungu, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, suma reprezentând 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A.

Potrivit DNA, Ștefan Lungu a folosit o parte din banii astfel obținuți, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate și de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata și Organizația București a unui partid (n.r.—PDL).

De asemenea, în perioada 2010 — 2011, ministrul Elena Udrea, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naționale de Investiții, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la Botoroagă Dragoș Marius, administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

'Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, Botoroagă Dragoș Marius dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei. La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Breazu Liberiu Tudor (n.r. administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea), persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Topoliceanu Ana Maria. Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei', arată procurorii.

Anchetatorii spun că o parte din aceste sume au fost înmânate în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-a predat la rândul său Elenei Udrea, iar diferența a fost folosită pentru a plăti diferite cheltuieli ale fostului ministru sau ale organizației București a unui partid (n.r.—PDL).

Totodată, Udrea a cerut și primit în anul 2011, de la Adrian Gardean, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

'În data de 06 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe (n.r.—fost secretar general al MDRT), în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. (...) Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela', mai spun procurorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...