DNA/7 Dosare de CORUPȚIE anchetate de STRUCTURILE TERITORIALE

DNA/7 Dosare de CORUPȚIE anchetate de STRUCTURILE TERITORIALE

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului LUNGU VIRGIL ROMAN, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2014 – sfârșitul lunii ianuarie 2015, între un denunțător și inculpatul Lungu Virgil Roman au fost purtate mai multe discuții, în cadrul cărora acesta din urmă a pretins și acceptat primirea unor sume de bani cuprinse între 20.000 euro și 50.000 euro.
Aceste sume de bani au fost pretinse, pentru ca inculpatul să-și folosească influența pe care afirma că o are asupra unui magistrat din cadrul Tribunalului Constanța, cu scopul de a-l determina pe acesta să revină asupra unor măsuri asigurătorii, în sensul revocării acestora, și să-i garanteze denunțătorului o judecată corectă, imparțială.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul M.A.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.


2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

TOADER ION, primar al comunei Cetățeni, jud. Argeș la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei și
- instigare la înșelăciune.

DIACONU DOCENȚIU ION, referent în cadrul Primăriei comunei Cetățeni, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
- înșelăciune și
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei.

ȘERB GHEORGHE, viceprimar al comunei Cetățeni, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
- complicitate la înșelăciune.

PĂUN GHEORGHE, contabil șef al comunei Cetățeni, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la înșelăciune și
- instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei.

MERCAN LAURENȚIU-ANTON, inginer agricol în cadrul Primăriei comunei Cetățeni, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 07.05.2007, inculpatul Toader Ion, în calitate de primar al comunei Cetățeni, jud. Argeș, a depus prin delegat, la APIA, un înscris prin care a declarat, în mod nereal, că pășunea aflată în domeniul public al primăriei este utilizată și întreținută de primărie, în condițiile în care Consiliul Local nu îndeplinea condițiile de eligibilitate, nefiind fermier și utilizator de teren pentru propria activitate agricolă.
În cursul anului 2007, inculpatul Toader Ion, în calitate de primar al comunei Cetățeni, beneficiind de ajutorul inculpaților Șerb Gheorghe și Păun Gheorghe, l-a determinat cu intenție, pe inculpatul Diaconu Docențiu Ion să solicite, pe nedrept, sprijin financiar pentru suprafața de 340,26 ha pășune închiriată în mod fictiv, printr-un contract, de la Consiliul Local Cetățeni, cu toate că, în realitate inculpatul Diaconu Docențiu Ion nu era utilizatorul real al suprafeței de teren. Această solicitare a avut ca rezultat obținerea, în mod fraudulos, de către inculpatul Diaconu Docențiu Ion a sumei totale de 33.342,28 lei, din care din bugetul Uniunii Europene suma de 20.929,38 lei - finanțare FEGA-SAPS și suma de 10.178,50 lei - finanțare FEADR-LPA, iar din bugetul național suma de 2.234,33 lei.
În cursul anului 2008, inculpatul Toader Ion, în calitate de primar al comunei Cetățeni, beneficiind de ajutorul inculpaților Păun Gheorghe și Mercan Laurențiu-Anton, l-a determinat cu intenție, pe inculpatul Diaconu Docențiu Ion, să solicite, pe nedrept, sprijin financiar pentru suprafața de 388,46 ha pășune închiriată în mod fictiv, printr-un alt contract, de la Consiliul Local Cetățeni, cu toate că, în realitate, inculpatul Diaconu Docențiu Ion nu era utilizatorul real al suprafeței de teren.
Pe parcursul instrumentării dosarului de plată, inculpatul Diaconu Docențiu-Ion a modificat suprafețele declarate, atât în sensul adăugării unor suprafețe de teren, cât și în sensul diminuării acestora. Ca urmare a unui control efectuat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au fost constatate neconcordanțe, motiv pentru care, după efectuarea verificărilor administrative, s-a dispus excluderea de la plată a sumelor de bani solicitate de inculpatul Diaconu Docențiu-Ion pentru suprafața respectivă de teren.
În cauză, a fost recuperat integral prejudiciul produs prin săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciului Teritorial Craiova, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului BOGDAN IONEL, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Începând cu data de 09 septembrie 2014, în calitate de reprezentant de fapt al unei societăți comerciale, inculpatul Bogdan Ionel a promis unui martor denunțător (reprezentant legal al unei societăți comerciale) returnarea unui procent de 20% (estimat la 591.500 lei) din contravaloarea tuturor contractelor care îi vor fi atribuite prin intermediul societății susmenționate, acordând un interes deosebit următoarelor contracte de achiziții publice: furnizarea de rulmenți, în valoare de aproximativ 450.000 lei și 90.000 lei; furnizarea de piese pentru robinete și vane de diferite dimensiuni, în valoare totală de aproximativ 180.000 lei; furnizarea de electrozi în valoare de aprox. 346.000 lei și furnizarea de salopete de lucru cu o valoare de aprox. 625.000 lei, toate în cuantum de 1.690.000 lei.
Inculpatul susținea că, din procentul respectiv, 15% (estimat la suma de 253.500 lei) era destinat unui membru al guvernului și unui partid politic, iar restul i-ar fi revenit denunțătorului.
La data de 06 octombrie 2014, inculpatul a remis efectiv martorului denunțător suma de 25.000 lei, reprezentând un avans din totalul sumei promise, pentru a-și asigura încredințarea acestor contracte, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză, în vederea confiscării speciale, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea măsurii asiguratorii, a sumei de 25.000 lei, ridicate de la inculpatul Bogdan Ionel.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, prin rechizitoriu, a inculpatei S.C. Consinit S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 04 martie 2011, în cadrul proiectului „Achiziții de utilaje în loc. Panic, jud. Sălaj”, inculpata S.C. Consinit S.R.L., prin administratorul său de fapt, inculpatul Pinte Bogdan, în scopul obținerii pe nedrept a sumei 671.454,40 lei reprezentând fonduri europene (contribuția Uniunii Europene din ajutorul public nerambursabil de 839.318 lei, încasat la 30.03.2012 de beneficiar), de către inculpata S.C. Grami Finca S.R.L., a dispus, printr-un ordin de plată, virarea sumei de 700.000 lei în contul acesteia din urmă.
De menționat este faptul că firma beneficiară a fondurilor era în realitate un „satelit” al inculpatei S.C. Consinit S.R.L, fiind înființată exclusiv pentru achiziția unor utilaje de construcții necesare în activitatea derulată de aceasta din urmă.
Acest transfer nu avea la bază nicio operațiune comercială reală între cele două societăți comerciale.
Ulterior, în urma a două operațiuni de cont, această sumă de bani a fost transferată de către inculpata Ciupe Adela Diana din nou în contul inculpatei S.C. Consinit S.R.L..
Scopul acestui mecanism bancar a fost atât acela de a se obține documentul doveditor al „existenței sursei de finanțare” din partea beneficiarului proiectului, cât și al realizării propriilor interese în calitate de beneficiar „de facto” al utilajelor ce urmau să fie achiziționate.

În cauză, între procurorii anticorupție și inculpatul Pinte Bogdan, s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

În perioada 15 iulie 2010 – 13 aprilie 2011, inculpata Ilieș Ancuța Maria în calitate de asociat unic și administrator al S.C. Ancu Finca S.R.L., în scopul obținerii pe nedrept a sumei de 699.283,20 lei din bugetul general al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Achiziții utilaje de foraj în localitatea Panic, jud. Sălaj”, a depus la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false sau care evidențiau situații nereale ce au stat la baza întocmirii memoriului justificativ și a bugetului proiectului.
Mai mult, pentru a face dovada sursei de finanțare, inculpata a depus, prin împuternicit (inculpata Ciupe Adela Diana), la aceeași instituție, un extras de cont din data de 04.03.2011, din care rezultă că soldul final al contului curent al firmei S.C. Ancu Finca S.R.L. este de 699.887,29 lei.
În realitate, suma de bani care a fost virată la aceeași dată din contul S.C. Grami Finca S.R.L, fără a avea la bază o operațiune comercială reală între cele două societăți comerciale, a rămas în contul S.C. Ancu Finca S.R.L. câteva minute, exclusiv pentru a se obține documentul doveditor al „existenței sursei de finanțare” din partea beneficiarului proiectului.
Ulterior, banii respectivi au fost transferați în aceleași împrejurări în contul inculpatei S.C. Grami Finca S.R.L.
Cofinanțarea din bugetul Uniunii Europene nu a mai fost obținută din cauza faptului că inculpata S.C. Ancu Finca S.R.L. a depășit termenul de depunere a dosarelor de achiziții și termenul final de realizare a investiției și implementare a proiectului, fără să reușească finalizarea procedurilor de achiziție a utilajului special.

În cauză, între procurorii anticorupție și inculpații Ciupe Adela Diana, Ilieș Ancuța Maria, S.C. Grami Finca S.R.L. și SC Ancu Finca SRL au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

IANCU GABRIEL, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată,

TATOIU PETRUȚA SIDONIA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunea de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009 – 2010, inculpatul Iancu Gabriel, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, cu sprijinul și ajutorul asociatului unic, inculpata Tatoiu Sidonia Petruța, au înregistrat operațiuni fictive în contabilitatea societății respective, reflectate în patru facturi aparent emise de două firme, pentru plata lucrărilor executate în cadrul unui proiect imobiliar.
Prin această operațiune, s-a cauzat bugetului statului un prejudiciu de 4.551.618,07 lei (reprezentând taxa pe valoarea adăugată în sumă de 3.444.406,23 lei și impozit pe profit în sumă totală de 1.107.211,84 lei).
În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile aflate în proprietatea celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului ȘERBAN NICULAE, primar al comunei Mărăcineni, județul Argeș și președinte al Comisiei locale de aplicare a fondului funciar Mărăcineni, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada mai – iulie 2007, inculpatul Șerban Niculae, în calitate de primar al comunei Mărăcineni, jud. Argeș și președinte al Comisiei locale de aplicare a fondului funciar Mărăcineni, a reconstituit, în mod ilegal, dreptul de proprietate al unei persoane din familia sa asupra unei suprafețe de teren arabil extravilan în suprafață de 2211 mp, situat în comuna Mărăcineni.
Terenul respectiv se suprapunea cu o suprafață de 5000 mp, pentru care mai mulți proprietari dețineau titlu de proprietate din anul 1995.
Ulterior eliberării titlului de proprietate, persoana respectivă a vândut terenul în cauză unei societăți comerciale pentru suma de 44.000 de euro.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aparținând inculpatului Șerban Niculae.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

TĂVĂLICĂ FLORENTINA și RENȚEA AFRODITA NICOLETA, director al unei sucursale bancare, respectiv funcționar bancar, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

VRÎNCEANU MONICA, funcționar bancar, la data săvârșirii faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

NEAGOE NICOLAE, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- înșelăciune,
- uz de fals (2 infracțiuni).

BULIGA LUMINIȚA MARIA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni),
- înșelăciune,
- fals material în înscrisuri oficiale (2 infracțiuni)
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În toamna anului 2010, societatea comercială administrată de inculpatul Neagoe Nicolae se confrunta cu rate restante la mai multe dintre cele 11 credite contractate direct sau prin interpuși, de la o sucursală bancară.
În aceste împrejurări, pentru ca banca respectivă să nu procedeze la executarea silită, în înțelegere cu inculpatele Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta, Neagoe Nicolae a căutat să preia o nouă societate „cu istoric” pentru contractarea unui nou credit bancar, cu care să rezolve pentru moment problema restanțelor.
Astfel, la data de 01 noiembrie 2010, inculpatul Neagoe Nicolae a preluat prin cesiune părțile sociale pe care un asociat unic le deținea într-o firmă, despre care știa că înregistra datorii la bugetul de stat și că are în derulare o linie de credit. Cu această ocazie, atât el cât și fiica sa, inculpata Buliga Luminița Maria, au indus în eroare persoana respectivă prezentându-i ca adevărată împrejurarea că scopul cesionării este acela de a desfășura activități comerciale.
În aceeași zi, inculpata Tăvălică Florentina, în calitate de director și membru în comitetul de credite al unei sucursale bancare, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Rențea Afrodita Nicoleta, Vrînceanu Monica (funcționari bancari) și Neagoe Nicolae, și-au exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aprobarea și acordarea unui credit în beneficiul firmei respective, cu încălcarea normelor bancare.
Inculpatele, angajați ai sucursalei bancare, au cunoscut faptul că o altă persoană a solicitat creditul în numele societății, iar documentația (propunerea de facilitare credit și documentele care au stat la baza acesteia care prezentau vicii) a fost întocmită pe numelui fostului asociat.
De asemenea, inculpatele cunoșteau faptul că sumele de bani obținute în mod nelegal vor fi utilizate de Neagoe Nicolae pentru plata unor rate restante la creditele contractate la aceeași instituție bancară.
Prin acest mecanism, s-a cauzat o vătămare a intereselor legale ale fostului asociat(cedent), un prejudiciu în paguba unității bancare în sumă 836.777,03 lei și obținerea de foloase necuvenite atât pentru sine (constând în beneficiile ce urmau a fi primite în urma acordării de credite), cât și pentru inculpatul Neagoe Nicolae (constând în furnizarea unor sume de bani pentru plata unor rate restante).
La data de 31 octombrie 2011, inculpatele Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta, în baza unei înțelegeri cu Neagoe Nicolae, în aceleași condiții, au dispus aprobarea de prelungire a liniei de credit în beneficiul firmei respective.
De data aceasta, scopul acestei operațiuni urmărit de inculpatul Neagoe Nicolae, a fost acela de a obține, în mod injust, sume de bani și de a evita executarea silită pentru nerambursarea liniei de credit contractată în anul 2010.
Toată documentația necesară celor două operațiuni bancare a fost întocmită în fals de către inculpata Buliga Luminița Maria, pe numele fostului asociat, pe care, împreună cu inculpatul Neagoe Nicolae, a pus-o la dispoziția funcționarilor bancari, în scopul producerii de efecte juridice.

În cauză, s-a dispus instituirea unor popriri asiguratorii asupra conturilor aparținând inculpaților Neagoe Nicolae, Tăvălică Florentina, Vrînceanu Monica și Rențea Nicoleta Afrodita.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…