„Dosarul permiselor false“ din Argeş. Curtea Supremă, aşteptată să pronunţe o decizie definitivă în acest caz

„Dosarul permiselor false“ din Argeş. Curtea Supremă, aşteptată să pronunţe o decizie definitivă în acest caz

Procesul a început în decembrie 2008, după ce procurorii anticorupţie au descoperit că, între anii 2006-2008, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş, s-a constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membri au pretins şi primit diverse sume de bani de la mai multe persoane pentru a le facilita obţinerea în mod fraudulos a permiselor de
conducere.

Cei 28 de membri ai grupului infracţional racolau persoane din mai multe judeţe interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, schimbau domiciliul solicitanţilor acestor permise, falsificau documentele necesare schimbării domiciliului sau facilitau, în mod ilegal, promovarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale asupra membrilor reţelei, al cărei cap era comisarul-şef Gheorghe Codruţ Vlăsceanu, fostul şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş. În anul 2008, 22 dintre cei 28 de inculpaţi în dosar au fost arestaţi preventiv, fiind eliberaţi un an mai târziu. Procesul a continuat însă să se judece la Curtea de Apel Târgu-Mureş, iar după finalizarea audierilor şi vizionarea probelor video şi audio depuse la dosar de procurorii DNA, instanţa mureşeană a pronunţat marţi sentinţa.

Foştii şefi de la Argeş, în arest

Cea mai mare pedeapsă a fost primită de comisarul-şef Gheorghe Codruţ Vlăsceanu, fostul şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş. Acesta a fost condamnat la 14 ani de închisoare şi patru ani de interzicerea unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (32 de acte materiale). Instanţa a dispus confiscarea sumelor de 11.350 euro şi 1.750 lei, bani obţinuţi de Vlăsceanu drept mită.

În perioada martie 2008 - iunie 2008, Vlăsceanu, în calitatea sa de şef al S.P.C.R.P.C.I.V. Argeş, a facilitat obţinerea în mod fraudulos a permisului de conducere pentru 32 de candidaţi şi a „pus umărul" la înmatricularea frauduloasă a unui autoturism.

Dosar uriaş

Celebrul „Dosar al permiselor" a avut 169 de termene de judecată, fiecare termen având ca durată de desfăşurare între 3 şi 12 ore. Până în momentul pronunţării, judecătorul Mihaela Ramona Creţu a studiat cele 104 volume ale dosarului, fiecare volum având între 500 şi 1.000 de pagini, un volum al rechizitoriului având 863 de pagini.

Au fost vizionate şi audiate 269 de copii de suport digital, ce cuprindeau între 600 - 700 ore de înregistrări audio- video. În dosar au fost audiaţi toţi cei 28 de inculpaţi şi 79 de martori, atât din partea acuzării, cât şi din partea apărării. Sentinţa dată marţi nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la pronunţare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale