Două tabulae emise în timpul împăratului Marcus Aurelius, repatriate din Londra de Parchetul CA Alba Iulia

Două tabulae emise în timpul împăratului Marcus Aurelius, repatriate din Londra de Parchetul CA Alba Iulia

Două monumente epigrafice, reprezentând tabulae de bronz care conțin legile municipiului Troesmis, emise în timpul împăratului Marcus Aurelius, au fost repatriate, joi, din Londra, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia prin cooperare judiciară internațională cu autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. 

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES de către Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu o casă de licitații din Londra, care, prin intermediul unui birou de avocați, a sesizat autoritățile britanice privind circumstanțele deținerii lor, în condițiile în care artefactele erau puse în urmărire internațională. Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele au fost sustrase, în 2002, din situl arheologic al orașului antic Troesmis, comuna Turcoaia, județul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piața internațională de antichități la prețul de 80.000 de lire sterline.

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae, scrise în limba latină, sunt din bronz, au o greutate de peste 26 de kilograme, respectiv peste 23 de kilograme. Potrivit expertizei, artefactele sunt autentice și reprezintă 'legea municipală a unui oraș roman'. Ele provin din municipiul roman Troesmis (Iglița, județul Tulcea) și au fost emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 d.Hr.).

Cele două tabulae sunt cel mai important document scris aparținând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României.

Ambasada României la Londra, prin Atașatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanență etapele de executare a cererii de comisie rogatorie internațională, menționează sursa citată. Piesele urmează a fi depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României, București, unde se vor efectua examinări suplimentare.

În perioada 1998 — 2014, grupări cuprinzând 34 de inculpați, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracțiuni la regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Național, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea și spălarea pe piața internațională de antichități a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach și denari romani), brățări spiralice din aur și alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia și Piatra Roșie, monumente UNESCO.

Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Național, cauzându-se un prejudiciu de peste patru milioane de euro. Acestea sunt puse în urmărire națională și internațională, prin Interpol.

Până în prezent au fost pronunțate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpați.

Urmărirea penală este efectuată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și ofițeri ai poliției judiciare din cadrul structurii specializate a Poliției Române. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...