Dr. Magda Stavinschi, despre meteoritul vizibil pe cerul României: Un fenomen obișnuit

Dr. Magda Stavinschi, despre meteoritul vizibil pe cerul României: Un fenomen obișnuit

Dr. Magda Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, consideră că meteoritul vizibil în noaptea de marți spre miercuri pe cerul României este un "fenomen obișnuit", care nu prezintă o importanță "remarcabilă" din punct de vedere științific.

"A fost vizibil din România. Se pare că există niște imagini luate din județul Vrancea pe site-ul Piticul.ro și a fost raportat la Buzău ca vizibil în alte patru localități din zonă. Este un fenomen absolut obișnuit, dar care nu este previzibil, adică nu putem să calculăm din timp o traiectorie a meteoritului — mă refer la obiect, dâra luminoasă numindu-se meteor — pentru că el se vede doar când intră în atmosfera terestră", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, dr. Magda Stavinschi.

Ea a precizat că, "dacă obiectul este foarte mare, se numește bolid".

"Nu este cazul, acesta a fost un meteorit, văzut ca un meteor", a spus cercetătorul, menționând că "el este, în general, observat de astronomii amatori, pentru că, din punct de vedere științific, nu prezintă o importanță remarcabilă".

Potrivit astronomului, în țara noastră există Societatea Astronomică Română de Meteori, condusă de Valentin Grigore, care face o bază de date în legătură cu toți meteorii văzuți din România.

Stavinschi a spus că, "dacă era foarte mare, acesta ar fi căzut pe pământ, astfel de fenomene fiind monitorizate tocmai pentru a fi, eventual, prevăzute".

"În orice caz, nu este vorba de obiecte periculoase, ci doar spectaculoase. În fond, și stelele căzătoare sunt tot niște meteoriți. Tot dâre luminoase ale unor obiecte care pătrund în atmosfera Pământului", a mai spus dr. Magda Stavinschi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 Așa o fi?

5 De la „ei” pleacă totul! / Firma care asigura mententanța instalației de oxigen din tirul ATI de la Victor Babe…