Dr. Magda Stavinschi, despre meteoritul vizibil pe cerul României: Un fenomen obișnuit

Dr. Magda Stavinschi, despre meteoritul vizibil pe cerul României: Un fenomen obișnuit

Dr. Magda Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, consideră că meteoritul vizibil în noaptea de marți spre miercuri pe cerul României este un "fenomen obișnuit", care nu prezintă o importanță "remarcabilă" din punct de vedere științific.

"A fost vizibil din România. Se pare că există niște imagini luate din județul Vrancea pe site-ul Piticul.ro și a fost raportat la Buzău ca vizibil în alte patru localități din zonă. Este un fenomen absolut obișnuit, dar care nu este previzibil, adică nu putem să calculăm din timp o traiectorie a meteoritului — mă refer la obiect, dâra luminoasă numindu-se meteor — pentru că el se vede doar când intră în atmosfera terestră", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, dr. Magda Stavinschi.

Ea a precizat că, "dacă obiectul este foarte mare, se numește bolid".

"Nu este cazul, acesta a fost un meteorit, văzut ca un meteor", a spus cercetătorul, menționând că "el este, în general, observat de astronomii amatori, pentru că, din punct de vedere științific, nu prezintă o importanță remarcabilă".

Potrivit astronomului, în țara noastră există Societatea Astronomică Română de Meteori, condusă de Valentin Grigore, care face o bază de date în legătură cu toți meteorii văzuți din România.

Stavinschi a spus că, "dacă era foarte mare, acesta ar fi căzut pe pământ, astfel de fenomene fiind monitorizate tocmai pentru a fi, eventual, prevăzute".

"În orice caz, nu este vorba de obiecte periculoase, ci doar spectaculoase. În fond, și stelele căzătoare sunt tot niște meteoriți. Tot dâre luminoase ale unor obiecte care pătrund în atmosfera Pământului", a mai spus dr. Magda Stavinschi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /