Elcen nu mai vrea să fuzioneze cu RADET și dă în judecată Primăria București pentru neplata subvențiilor

Elcen nu mai vrea să fuzioneze cu RADET și dă în judecată Primăria București pentru neplata subvențiilor

Electrocentrale București (Elcen) caută soluții alternative la fuziunea cu RADET și vrea să dea în judecată Primăria Capitalei pentru neplata diferenței dintre costurile de producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic și prețul plătit de consumatori, potrivit convocatorului ședinței din 25 ianuarie 2016 a Adunării Generale a Acționarilor (AGA).

Astfel, Consiliul de Administrație supune spre aprobare în AGA 'achiziția de servicii juridice de consultanță în vederea identificării de soluții legale, viabile, care să asigure continuitatea în condiții optime a serviciului public de alimentare cu energie termică a Municipiului București', alternative la Memorandumul aprobat în Guvern la data de 27 martie 2013, care prevede fuziunea Elcen cu RADET (Regia Autonomă pentru Distribuția Agentului Termic).

Totodată, Elcen caută soluții legale de eliminare sau reducere a blocajului financiar înregistrat în relația cu RADET.

Un alt punct pe ordinea de zi se referă la 'aprobarea achizițiilor serviciilor juridice de asistență și reprezentare pentru formulare acțiuni în instanța de judecată de către Societatea Electrocentrale București SA împotriva Municipiului București, precum și susținerea în toate fazele procesuale, având ca obiect soluționarea diferendului dintre părți, rezultat din neexecutarea de către Municipiul București a obligației legale de a asigura din bugetul local, respectiv de a vira în contul escrow (...) sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, distribuție, transport și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației'.

La mijlocul lunii noiembrie, Consiliul General al Municipiului București a aprobat contractarea de la Ministerul Finanțelor un împrumut de maximum 248 de milioane de lei pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece.

"Se aprobă contractarea de la Ministerul Finanțelor Publice a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de maximum 248 de milioane de lei, cu o maturitate de maximum 20 de ani. Contractarea împrumutului se face în scopul finanțării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece", precizează proiectul.

Într-un raport de specialitate cuprins în acest proiect de hotărâre este subliniată necesitatea împrumutului.

"Având în vedere adresa RADET prin care a fost estimată valoarea deconturilor aferente finanțării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece 2015 — 2016, respectiv de 248 de milioane de lei, și detalierea acestora, ținând cont de posibilitatea prevăzută la art. IV din OUG 46/2015 de a solicita contractarea de împrumuturi de la Ministerul Finanțelor Publice, din venituri din privatizare, pentru finanțarea unor cheltuieli curente și/ sau de capital pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, absența, la data prezentei, a resurselor proprii pentru finanțarea sumei determinate de DGISP de 247.370.516 lei, gradul de îndatorare a bugetului local al municipiului București, care se încadrează în limita de îndatorare de 30%, pe întreaga perioadă de maturitate a împrumutului, se constată necesitatea și posibilitatea contractării unui împrumut de la Ministerul Finanțelor", arată raportul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”