Expert în contraterorism: Europa este la început în confruntarea cu terorismul islamic, România e în zona tranzitorie

Expert în contraterorism: Europa este la început în confruntarea cu terorismul islamic, România e în zona tranzitorie

Șeful Departamentului de Terorism și Religie din cadrul Institutului Internațional pentru Combaterea Terorismului din Israel, Jonathan Fine, consideră că Europa se află la început în confruntarea cu terorismul, iar România se află din punct de vedere geopolitic într-o zonă tranzitorie pentru radicalii islamici către Occident.

"Europa este abia la început în a se confrunta cu o rețea foarte extinsă de violențe ale islamiștilor radicali suniți — cu o infrastructură pe care o au în special în Franța și în Marea Britanie, dar și în Germania — dar și cu sindromul lupului singuratic. Sistemul legislativ al democrațiilor liberale occidentale nu este adecvat pentru contraterorism. (...) În Europa aveți un elefant uriaș stând în mijlocul camerei și toată lumea se uită în altă direcție. Nu aceasta este calea de a rezolva problema. Cred că Europa se va confrunta și cu alte atacuri", a declarat Fine, miercuri, într-un briefing susținut la Ambasada Israelului.

Referindu-se la zona Balcanilor și la România, el a susținut că această zonă este una tranzitorie din punct de vedere geopolitic între Turcia și Occident.

"Cred că interesul vostru major este să preveniți situația ca România să fie folosită ca rută de trecere", a afirmat Jonathan Fine.

El a vorbit despre fundamentalismul religios, arătând că acesta nu este numai de origine islamică, precizând că există inclusiv grupuri radicale evreiești și creștine.

"Deși în vest există o tendință generală de a minimaliza religia și ideologiile în general, trebuie să ținem cont de faptul că pentru două treimi din oamenii care locuiesc în această lume religia și ideologia reprezintă o parte importantă din viața lor. De la Revoluția Islamică din Iran, din 1979, vedem o acumulare în creștere a agendei religioase radicale și fundamentaliste, ceea ce nu se întâmplă numai în islam. Am văzut-o și la iudaism și la creștinism. Am văzut politică religioasă radicală și fundamentalistă, dar și violență, și la unele grupuri evreiești și creștine", a spus Fine. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”