Fost prim-procuror, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare

Fost prim-procuror, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare

   

Nelu Carpen, fostul prim procuror al parchetului Buftea, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare. Fostul magistrat a fost acuzat de fapte de corupţie.Decizia ICCJ este definitivă. 

Fostul prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, Nelu Carpen, arestat preventiv, a fost trimis în judecată în 2010 procurorii DNA, pentru mai multe infracţiuni de corupţie, alături de alte 12 persoane printre care şi un judecător.

Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe Carpen de constituirea unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite, opt infracţiuni de favorizare a infractorului, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi judecătorul Aurică Sterea, de la Judecătoria Buftea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului.

De asemenea, avocatul Adrian Richartt Zamfirachi va fi judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, iar avocata Ileana Claudia Gîlceavă pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, complicitate la infracţiunea de favorizare a infractorului, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În acelaşi dosar vor fi judecate alte nouă persoane, Mihail Vişan, Gheorghe Cojocaru, Bogdan Vornicu, Gigi Alexandru Lovasz, Adriana Gheorghe, Daniel Niţu, Marian Cazacu, Marian Cărbunaru şi Aurelia Cărbunaru, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Procurorii au stabilit că, în perioada octombrie - decembrie 2009, Nelu Carpen, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, ar fi pretins, prin intermediul avocatului Claudia Ileana Gîlceav, 4.000 de euro de la două persoane (dintre care una era cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DNA), pentru a facilita dispunerea, faţă de persoana cercetată, a unei soluţii de netrimitere în judecată. Astfel, procurorul Carpen ar fi creat premisele ca persoana cercetată să beneficieze de soluţie şi a infirmat rechizitoriul emis în dosarul respectiv, a înlesnit administrarea frauduloasă a unor probe şi a transmis îndrumări cu privire la atitudinea pe care trebuia să o adopte persoana cercetată în cadrul unor proceduri judiciare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

2 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

3 Cum a devenit Austria fortăreața Rusiei în Europa / Amănunte greu de digerat despre o țară care s-a opus intrării României în Schengen

4 ULTIMA ORĂ Mama fetei de 12 ani găsită moartă într-o canapea din București a fost prinsă în Spania / Decesul fetei s-ar fi produs în luna aprilie, prin …

5 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka