Fostul ministru al Comunicațiilor Adriana Țicău, la DNA

Fostul ministru al Comunicațiilor Adriana Țicău, la DNA

Fostul ministru al Comunicațiilor Adriana Țicău s-a prezentat miercuri la DNA, fiind citată în dosarul Microsoft.

La intrarea în sediul DNA, Adriana Țicău nu a vrut sa facă declarații.

Direcția Națională Anticorupție a cerut la 26 septembrie ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale pe numele a nouă foști miniștri, în dosarul privind presupuse fapte de corupție în cazul mai multor contracte referitoare la licențe IT de sute de milioane de euro.

DNA a fost sesizată la 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al prim-ministrului, ca urmare a acțiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației Naționale, în legătură cu închirierea de licențe educaționale.

Întrucât din raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiții nelegale, a contractului comercial de închiriere licențe din 15 aprilie 2004, extins ulterior pentru produse educaționale Microsoft, a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programului ''Sistem Educațional Informatizat'' (ȘEI), DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu și respectiv a unor infracțiuni de corupție în legătură cu derularea acestor contracte.

Adriana Țicău, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004, este vizată de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului SIE și respectiv pentru proiectul ce a vizat licențierea Microsoft; de asemenea, ar fi inițiat și avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers și Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecință prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziției de servicii și produse la prețuri peste valoarea de piață: licențe cu circa 30 — 40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleași produse sau produse similare de pe piață.

La data de 3 octombrie, președintele Traian Băsescu a aprobat cererea ministrului Justiției privind începerea urmăririi penale în cazul celor cinci foști miniștri anchetați în dosarul Microsoft pentru care a fost sesizat, printre care s-a aflat și Adriana Țicău.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?