Fostul secretar de stat Marius Fecioru și foști directori în Poșta Română, trimiși în judecată de DNA

Fostul secretar de stat Marius Fecioru și foști directori în Poșta Română, trimiși în judecată de DNA

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Marius Constantin Fecioru, fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, însărcinat cu restructurarea Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR), acuzat de constituire de grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată și complicitate la trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în dosar au fost deferiți justiției: în stare de arest preventiv — Mioara Pribescu, la data faptelor director executiv al Direcției economice din CNPR SA, pentru constituire de grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, în formă continuată și trafic de influență; sub control judiciar — Constantin Olimpiu Nicolae, la data faptelor directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov, pentru constituire de grup infracțional organizat și abuz în serviciu, în formă continuată. 

DNA precizează că Marius Fecioru, în calitate de secretar de stat însărcinat 'să coordoneze, să monitorizeze și să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naționale Poșta Română SA pe centre de profit', 'să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare și modernizare a Companiei Naționale Poșta Română, aprobată prin hotărâre de guvern', Mioara Pribescu și Constantin Nicolae, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare ce a pus în aplicare un mecanism prin care CNPR distribuia trimiteri poștale, fără ca pentru o parte din corespondența prezentată de o anumită societate comercială să încaseze prețul serviciului prestat.
"În consecință, în perioadă mai 2011 — martie 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, Constantin Nicolae, la instigarea Mioarei Pribescu și a lui Marius Fecioru, a dispus distribuirea repetată de către CNPR, fără ștampilare și facturare, în folosul unei anumite societăți, a unor loturi de corespondență procesate în poștă hibridă (serviciu complex ce combina serviciul nonpoștal de pregătire cu serviciul poștal de trimitere a corespondenței comerciale). Loturile de corespondență comercială erau indicate de Constantin Nicolae ori de Mioara Pribescu", se arată în comunicat.
Procurorii au constatat că astfel a fost provocat CN Poșta Română SA un prejudiciu de peste 1.128.000 lei, la care se adaugă dobânzi /penalități în valoare de peste 38.000 lei.
DNA menționează că, prin dispozițiile date, Nicolae a exploatat nu doar ambiguitățile funcționării serviciului de poștă hibridă, ci și o cutumă la care se recurge în CNPR în situații de excepție (determinate de necesitatea respectării normelor de funcționare a companiei, care prevăd timpi de circulație a trimiterilor poștale), când se distribuie corespondența fără a se număra și ștampila, facturarea făcându-se în baza volumelor de trimiteri indicate de clienți.
Sursa citată subliniază că gruparea infracțională cunoștea o anumită continuitate, colaborare, coordonare și o structură bine determinată, în care fiecare membru și-a asumat roluri prestabilite.
De asemenea, procurorii susțin că, în considerarea faptului că a tolerat un mecanism de fraudare care avantaja o societate privată, Pribescu, în 21 decembrie 2011, le-a solicitat reprezentanților societății favorizate și apoi a obținut de la aceștia, având susținerea lui Marius Fecioru, un folos pentru altul, și anume asumarea costurilor distribuirii de Poșta Română a scrisorilor conducătorului Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (e vorba de 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate alegătorilor din județul Bacău).
În cauză, au fost luate măsuri asigurătorii.
Procurorii au beneficiat de sprijin tehnic și informativ din partea SRI — DJI Brașov.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!