Gâdea, chirie de batjocură la stat pentru emisiunea care produce milioane

Gâdea, chirie de batjocură la stat pentru emisiunea care produce milioane

Antenele au plătit , timp de 8 ani, unei companii de stat falimentare o chirie lunară pentru cinematograful “Excelsior”, ce echivalează cu 30 de secunde de publicitate. Aici sunt filmate “Acces Direct” şi “Sinteza Zilei”

Antena 1 SA, companie deţinută acum de cele doua fiice ale lui Voiculescu Dan, a plătit timp de 8 ani ani, începând cu 2002, o chirie lunară de doar 650 de dolari către Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor “Romaniafilm” – Filiala de Exploatare a Filmelor Bucureşti pentru cinematograful Excelsior, unde sunt filmate emisiunile “Acces Direct” cu Simona Gherghe şi “Sinteza Zilei” cu Mihai Gâdea.

Contractul  de închiriere a fost încheiat fără licitaţie

Regia Autonomă a Distribuţiei si Exploatării Filmelor “Romaniafilm” – Filiala de Exploatare a Filmelor Bucureşti şi Antena 1 SA au încheiat, pe 15.10.2002, fără să fi fost organizată o licitaţie, contractul de închiriere nr. 139 al cărui obiect de activitate era folosirea temporară , de către televiziunea deţinută oficial în acte de Voiculescu Dan, “a cinematografului Excelsior si spaţiile anexe, situate in Bucureşti, b-dul Ion Mihalache nr. 174, sector 1”. Contractul fusese semnat pe 3 ani de zile iar conform articolului IV “locatarul (n.r. Antena 1) urma să plătească locatorului (n.r. RADEF) o chirie cu echivalentul în lei a 650 USD/lună, stabilită la cursul oficial al BNR din ziua emiterii facturii proforma, suma la care se adăuga TVA”.
Conform aceluiaşi contract, “pentru primele 3 luni în perioada amenajării (15.10.2002-15.01.2003) chiria va fi de 50%, respective echivalentul în lei a 325 USD/lună”. Printre alte clauze Antena 1 se obligă sa realizeze unele reparaţii la cinematograful Excelsior fără să fie specificate care sunt acestea şi cuantumul valoric, să plăteasca utilităţile, să obţină avizele necesare precum şi autorizaţiile pentru amenajare şi funcţionare, să preia cei 4 angajaţi ai cinematografului şi să-i angajeze cu carte de muncă pentru o perioadă de minim 6 luni de la semnarea contractului etc

Contractul fusese semnat din partea RADEF de directorul Ion Moraru iar din partea Antena 1 SA de catre Sabin Cutas, fost senator al Partidului Conservator in perioada 2004-2008 si fost eurodeputat din partea Aliantei PSD+PC in perioada 2009-2014, fiind reales pentru un nou mandat la ultimele alegeri europarlamentare.

La expirarea celor trei ani ai contractului iniţial, RADEF şi Antena 1 semnează un nou contract pe cinci ani, singura modificare fiind schimbarea cuantumului chiriei din 650 de USD/lună in 650 Euro/lună. Noul contract a fost semnat din partea RADEF de către directorul general, Mihail Ţintea, iar din partea Antena 1 SA de către directorul general, Camelia Voiculescu. În 2006 se încheie un nou act adiţional între cele doua parţi, singura modificare survenind în privinţa locatarului care devine Intact Production SA, o altă firmă din grupul media deţinut de Voiculescu.

În toate contractele  nu este specificată suprafaţa totală a cinema Excelsior unde doar sala are o suprafaţă de 1790 de metri pătraţi, fara anexe.

O chirie lunară de doar 30 de secunde de publicitate

Conform specialiştilor din piaţa de publicitate, preţul de vânzare al unui punct de audienţă (CPP) variază între 100-150 de euro, iar emisiunea de tip tabloid “Acces Direct” moderată de Simona Gherghe are un rating lunar de circa 8-9 puncte conform datelor Kantar Media, firma care măsoară audienţele televiziunilor. Un minut de publicitate la emisiunea “Acces Direct” filmată în cinema Excelsior atinge un prag minim de circa 800-1350 Euro/minut.

Tot aici este realizată şi emisiunea “Sinteza ZIlei” moderată de Mihai Gadea care are un rating lunar de circa 4-5 puncte, conform datelor Kantar Media. Un minut de publicitate la emisiunea lui Mihai Gadea filmată, la rândul ei, în studioul Antenei 3 din cinema Excelsior atinge un prag minim de circa 600–750 Euro/minut.

RADEF vinde ieftin, că tot e pe minus

Datele financiare raportate de RADEF către Fisc, au fost în permanentă scădere în ultimii ani. In 2003, de exemplu, anul următor încheierii primului contract de închiriere cu Antena 1 pentru cinema Excelsior, RADEF a raportat o cifra de afaceri de 16 milioane lei şi o pierdere de 13 milioane de lei. In 2013, RADEF a raportat o cifră de afaceri de 7,3 milioane lei şi o pierdere de 3,6 milioane lei. Numărul angajaţilor a scăzut de la 1.283 in 2001 la circa 200 anul trecut. RADEF, aflată înca în proprietatea statului român, avea pe 30.06.2014 datorii către bugetul de stat de 1,4 milioane de lei şi datorii totale de 10,2 milioane de lei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...