Gheorghe Nichita a săvârșit infracțiunea de instigare la abuz în serviciu cu intenție, cunoscând consecințele (rechizitoriu DNA)

Gheorghe Nichita a săvârșit infracțiunea de instigare la abuz în serviciu cu intenție, cunoscând consecințele (rechizitoriu DNA)

Gheorghe Nichita a săvârșit infracțiunea de instigare la abuz în serviciu cu intenție, cunoscând consecințele faptei sale, potrivit rechizitoriului prin care primarul suspendat al municipiului Iași a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași la data faptelor și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul Poliției Locale Iași la data faptelor.

"Inculpatul Nichita Gheorghe a săvârșit infracțiunea cu intenție directă, cunoscând consecințele faptei sale, aspect ce rezultă și din convorbirile telefonice purtate cu inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, în care îi solicită acestuia să nu mai transmită telefonic informațiile rezultate din activitățile de investigații în teren și de supraveghere operativă, întrucât se temea că activitatea infracțională ar putea fi descoperită de către autorități", se arată în rechizitoriu.

Faptul că Nichita era conștient că săvârșește o ilegalitate și se temea că ar putea fi monitorizat reiese dintr-o convorbire telefonică pe care primarul a avut-o cu Hliboceanu pe 28 decembrie 2013:

"Nichita: Vreau să știu tot despre (...) ăsta! Cine este (...) ăsta, unde lucrează, ce este, ce-i cu el și așa mai departe?
Hliboceanu: Am toate datele. Vi le trimit imediat.
Nichita: Păi trimite-le.
Hliboceanu: Vă sun și vi le spun imediat!
Nichita: Nu, nu mi le spui, mi le scrii pe hârtie și mi le trimiți aici!
Hliboceanu: Ok. Ok. Am înțeles.
Nichita: Că sunt aici. Nu trebuie nimica dat prin telefon! Dacă ești berbec în halu' ăsta! Nu prin telefon dai toate datele astea!".
Potrivit procurorilor, Gheorghe Nichita a solicitat ca datele cu privire la persoana respectivă să nu-i fie transmise telefonic deoarece "inculpatul cunoștea caracterul ilegal al faptelor sale, încercând să ia măsuri ca aceste fapte să nu fie descoperite de organele de urmărire penală".

Deși i s-a cerut să nu dea datele prin telefon, Liviu Mihai Hliboceanu i-a trimis primarului un SMS cu informațiile solicitate. Ulterior, Nichita Gheorghe și-a manifestat nemulțumirea într-o nouă convorbire telefonică: "Ți-am spus să nu-mi dai SMS (...), ți-am spus să îmi aduci pe-o bucată de hârtie (...), acuma l-ai dat, nu mai contează".

Primarul suspendat al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe fapte, alături de șefi ai Poliției Locale.

Nichita a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru instigare și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, (2 infracțiuni, din care una în formă continuată — patru acte materiale).

În dosar au fost deferiți justiției Liviu Mihai Hliboceanu și Ștefan Avîrvarei, aflați la conducerea Poliției Locale Iași la data faptelor.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 25 decembrie 2013 — 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcția de primar, l-a determinat pe Hliboceanu să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale Iași.

DNA precizează că primarul Nichita l-a determinat pe Hliboceanu să dispună, personal sau cu ajutorul lui Avârvarei, funcționarilor din poliție să efectueze activități de investigații în teren sau de supraveghere operativă a unei persoane și a persoanelor din anturajul acesteia, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale Poliției Locale Iași și producerii unei pagube de aproximativ 13.500 lei. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”