Ghiță cere Camerei să reacționeze la decizia DNA în cazul său privind interzicerea exercitării funcției de deputat

Ghiță cere Camerei să reacționeze la decizia DNA în cazul său privind interzicerea exercitării funcției de deputat

Deputatul PSD Sebastian Ghiță le solicită parlamentarilor, printr-o scrisoare, să reacționeze la decizia DNA în cazul său privind interzicerea exercitării funcției de ales, susținând că aceasta i se pare o decizie "extrem de gravă, neconstituțională și cu potențiale repercursiuni asupra democrației în România".

Ghiță semnalează, în scrisoarea adresată miercuri conducerii Camerei Deputaților, "o situație deosebit de gravă" apărută între el și DNA Serviciul Teritorial Ploiești.

"În urma extinderii cercetărilor întreprinse într-un dosar penal, procurorul de caz a dispus, printre alte măsuri de modificare a controlului judiciar, și măsura următoare: 'să nu desfășoare activitate în calitate de deputat în Parlamentul României în exercitarea căreia a săvârșit fapta'. Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituțională și cu potențiale repercursiuni asupra democrației în România", scrie Ghiță.

Deputatul consideră că Parlamentul și Comisia juridică trebuie să "reacționeze de urgență în vederea limitării unui astfel de abuz".

"Sunt dispus să înaintez Biroului permanent și Comisiei juridice orice documente relevante. Totodată solicit declararea unui conflict între puterile statului, care să fie soluționat de către CCR", arată Ghiță.

El consideră că lipsa unei reacții va permite unui reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari încât să modifice majorități și să schimbe configurații politice.

"Aștept un răspuns cât mai rapid în fața unui evident atac la valorile democratice ale statului", precizează Sebastian Ghiță.

Acesta susține că intenționează să sesizeze procurorul general al României, ministrul Justiției, precum și procurorul ierarhic superior.

"Metoda aleasă de acest procuror pentru a opri un parlamentar să își desfășoare activitatea în calitate de deputat a fost modificarea măsurii de control judiciar anterioare, pe care o respectasem. Această metodă de acțiune a procurorului nu-mi mai permite să mă adresez justiției, respectiv Înaltei Curți în cazul meu. Singura posibilitate este să fac o cerere procurorului ierarhic superior", arată deputatul.

Ghiță le solicită parlamentarilor să analizeze cu "atenție" și "celeritate" situația sa și să conștientizeze că le scrie nu numai pentru a-și apăra propria persoană, ci și pentru că el crede cu tărie că România nu se poate întoarce la "practicile nedemocratice în care securitatea și procuratura dominau societatea".

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis să transmită scrisoarea Comisiei juridice pentru un punct de vedere. Forul are ca termen o săptămână pentru analiză.

Direcția Națională Anticorupție a informat miercuri că procurorii DNA Ploiești au dispus față de Sebastian Ghiță modificarea condițiilor controlului judiciar, având printre obligațiile suplimentare să nu desfășoare activitate în calitatea de deputat și să nu părăsească localitatea Ploiești.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii au decis modificarea condițiilor controlului judiciar dispus anterior și prelungit, cu impunerea unor obligații suplimentare și anume: să nu desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta; să nu părăsească localitatea Ploiești decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent.

DNA precizează că măsura controlului judiciar cu noile obligații se aplică începând din 24 iunie până la 14 august, când expiră durata măsurii.

Sursa citată subliniază că obligațiile suplimentare din conținutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acțiunii penale față de Sebastian Ghiță pentru trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

4 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!

5 În față, tot cu găuri?